Не пазим нито една политическа сила, ние пазим българските институции. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг.

"Предната вечер имаше протест, всичко протече мирно и тихо, нямаше проблем. Снощи до едно положение, въпреки че имаше два протестиращи митинга, нямаше никакъв проблем. Но при приключване на едно от мероприятията явно хора, които бяха отишли на тези събития с точно определена задача, аз не се притеснявам смело да заявя, че всичко беше предварително подготвено. Имаше такава информация, че ще има платени хора, хора от спортните среди. Хора, които имат интерес да предизвикат безредици", заяви Иванов.

Той добави, че всички полицаи са били подробно инструктирани да не използват физическа сила.

За нас няма кой е министър-председател, кой е президент, нашата работа е да пазим обществения ред, заяви Иванов. Той допълни, че целта е била да не се допусне сблъсък между служители на реда и протестиращи, както между протестиращи и контрапротестиращи. Българската полиция не е враг на никого. Не искаме да задържаме никого.

Главният секретар на МВР заяви, че полицаите са били провокирани, замеряни със стъклени бутилки, пръскани със спрей, заливани със спирт.

"Имаше хора обаче, които бяха отишли с точно определена задача. Категорично казвам, че всичко беше предварително подготвено. Имаше информация, че ще има платени хора. Не искам да обвинявам никого. Знаете, че стоя далеч от политиката. Опитвам се да не взимам страна. Какво ли не видях в социалните мрежи - полицаите ни пребиват, полицаите ни пречат. Само искам да кажа,че органите на реда бяха инструктирани да не използват физическа сила. Те имат богат професионален опит", каза още Иванов.

На брифинга стана ясно, че на снощния протест в центъра на София има 18 задържани и трима ранени полицаи. Двама от арестуваните са криминално проявени.

"Знаем, че довечера искат да изкарат още повече хора. Българската полиция не е враг на народа. Снощи да видяхте оборудван полицай, докато не ги нападнаха. Те бяха заливани със спирт, замеряха ги с бутилки", поясни Иванов.

"Всичко беше в насока, че полицията е виновна. Ще ви покажа клипове да видите как нападаха органите на реда. Ако някой полицай е сбъркал, ще си понесе отговорността", каза още Иванов.

"В "Росенец" е същото. Две групи на две политически сили. Не ги пускаме, защото ще се сбият. Тогава ние сме виновни. Моята оставка е лесно да бъде приета. Защо трябва МВР да са виновни? Да не мислите, че на тези момчета им е лесно?", попита главният секретар на МВР.

ГЕРБ: Шпицкомандите на Божков превзеха протеста, отговорността е на Радев (ВИДЕО)

"Има избори. Утре като дойде някой друг на власт, тези полицаи пак ще са на улицата. Те пазят държавата. Нека всички да го разберат. Никой от полицаите нямат нищо против от мирно протестиращите хора", категоричен бе Иванов.

"Имахме информация, че са предлагали различи суми, за да има ескалация на напрежението. Минимумът е 40 лв. Това са хора,които притежават страхотен финансов ресурс. Няма да хвърлям напразни обвинения. Доста неща от събитията се финансират извън пределите на България", заключи Иванов.

"Бяхме на съвещание на премиера. Той разпореди да настояваме да се свика комисия и да се вземе решение по сваляне на охраната на г-н Доган и г-н Пеевски. Пак по негово разпореждане задържаните лица в "Росенец" са освободени, като са им съставени протоколи да не нарушават обществения ред. След като Борисов преценява, аз ще поискам оставката на директора на Областна дирекция на МВР в Бургас ", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.