Мисля, че е крайно време държавата в лицето на изпълнителната власт да вземе още по-радикални мерки в борбата с коронавируса. Мерки, които вземат някои други държави около нас. Това заяви на брифинг пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, след като проведе работна среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Гешев допълни, че е създаден нов щаб към прокуратурата, който ще взаимодейства с Националния оперативен щаб в няколко насоки.

"В ситуация на извънредно положение има няколко риска. Основните два са извършване на престъпления, които са по-специфични в такава ситуация. Престъпление по чл. 355, свързани с лицата, поставени под карантина и престъпления, които можем да опишем като телефонни измами или мародерства", обясни главният прокурор.

По думите му, Върховната административна прокуратура осъществява постоянен контрол върху контролните органи, от които зависи животът и здравето на хората. Започват и масирани проверки заради случаите на спекула с цените на стоките от първа необходимост - храни и лекарства.

"Икономиката се възстановява, но не така стоят проблемите със здравето. Ние сме народ, който е минал през много изпитания - войни, глад, болести, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и мобилизация на всички ресурси на държавата. И с полагане на всички усилия от всички държавни органи, включително и на прокуратурата", категоричен бе Иван Гешев.

Той увери, че прокуратурата продължава да работи.

"Въпреки кризисната ситуация, престъпления продължават да се правят, но ние сме направили организация, за да бъдат взети мерки и да се гарантира спокойствието и здравето на всички българи", каза още главният прокурор.

От своя страна проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че в Националния оперативен щаб се сблъскват с редица проблеми.

"Те са от различен характер - налагането на карантина, спазването й и последващи действия върху нарушителите. Този въпрос е изключително важен, защото контактните и заразените лица се увеличават всеки ден и държавата трябва да има твърда позиция за принудителното налагане на престоя им вкъщи. Вие сте свидетели на спекулата, която се вихри по отношение на маските и дезинфектантите. Държавата в лицето на прокуратурата може да вземе отношение", каза той.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък увери, че целият ресурс на вътрешното ведомство е напълно мобилизиран.

"Нашият състав е на терен и изпълняваме всички задачи, които са ни поставени. Не абдикираме от другата си дейност по противодействие на престъпността, защото престъпниците не спират да мислят какво престъпление да извършат. За тази цел искам да призова цялото общество да бъде отговорно и солидарно в този напрегнат момент", заяви той.

Иванов даде пример с появилите се в социалните мрежи снимки на лекарства с повишени цени.

"Ние веднага се задействаме по всички такива сигнали, независимо как сме ги получили. Ангажираме ресурс и състав да бъде извършена проверка. Затова бъдете отговорни, защото за да направим проверки, изтегляме полицаи, които могат да помогнат на хора в нужда. Когато всички се обединим и мислим в една посока, нещата ще се получат. Поддържаме ежечасен контакт и се стремим да помогнем навсякъде, където има нужда. Но така трябва да разсъждават всички. Най-големият враг в момента са паниката и недоверието в институциите", заключи главният секретар на МВР.