И Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас е установила куп нарушения в лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец край Бургас, след като прокуратурата вече установи такива.

В имението има две двуетажни сгради, една триетажна, няколко бунгала, будка и оранжерия, за които нито са представени строителни книжа, нито разрешения за монтаж, съобщи БНР.

От РДНСК са сигнализирали общината и днес от администрацията са съставили констативни протоколи за незаконни обекти в частни и държавни имоти. Собствениците им имат седемдневен срок, след като са ги получили, за да направят възражение, след което се издава заповед за премахване. Ако това не бъде извършено от частния инвеститор, то общината ще разпореди премахването им и ще си търси разходите по законния път.

Оранжерията, в която неотдавна самият Доган разказа, че гледа домати, е един от незаконните обекти. Тя е в имот на свързваната с него фирма "Хермес Солар", която няма строителни книжа. Същото е положението и за триетажната сграда, издигната в държавен имот, за която сигнализира общинският съветник Константин Бачийски. Другите обекти също са построени или в имоти на "Хермес Солар", или в държавни.

Бунгалата пък се водят преместваеми обекти и след въвеждането на сградите в експлоатация би трябвало да се премахнат, информират от Община Бургас.

Тя е издала разрешение за основната сграда и разширението ѝ, която е именувана "водна спортна база", въпреки че няма данни там да се провеждат лагери на спортисти. Законни са още един басейн и трафопост.

Собствениците на имотите са представители документи за узаконените постройки в указания от Община Бургас срок и засега няма да се пристъпи към анонсираната възможност администрацията да забрани да се обитават сараите. Или "водната спортна база". Процедурата за въвеждането на сградите в експлоатация е стартирана, но от общината уточняват, че в закона нямало срок кога трябва да приключи.

"Ако не бъдат представени всички необходими документи за въвеждане на обекта в експлоатация, ще бъдат издадени съответните заповеди за забрана на ползването им", казват от администрацията.

Иначе, част от паркинга, който е на общински терен, засега не може да се ползва, защото на него са струпани строителни материали. Собственикът на сградата е информирал Община Бургас, че това се налага заради извършващи се ремонти. След въвеждането в експлоатация, теренът ще бъде освободен. Кога ще стане това - не става ясно, след като няма законов срок.