Не се уточнява каква е била бройката им предходната година, но се отбелязва, че се наблюдава относителна устойчивост при разследваните и неутрализирането на тези групи.

В голяма степен са овладени най-тежките и общественозначими форми на престъпност, твърдят от ГДБОП. Образувани са общо 1342 досъдебни производства и 124 следствени дела. За организирана престъпност са повдигнати обвинения на 469 души, от които са осъдени 446.

71 от неутрализираните престъпните групи са се занимавали с наркотици. В тях са членували 370 души. На територията на страната са иззети над 12 тона наркотични вещества и над 1000 литра прекурсори. Разкрити са 42 помещения и оранжерии за отглеждане на канабис.

"Ударени" са и 28 престъпни групи за трафик на хора. Повдигнати са обвинения на 64 човека. И през 2012 г. сексуалната експлоатация е била най-предпочитана форма на престъпна дейност от българските организирани престъпни групи, отчитат антимафиотите. Наблюдава се засилена активност на престъпните групи, занимаващи се с трафик на жени с цел сексуална експлоатация от България за Германия и Франция.

По линия “Контратероризъм” са неутрализирани 16 организирани престъпни групи с 66 обвиняеми. През периода продължава тенденцията за намаляване на случаите на отвличания. Работено е по 10 сигнала за отвличане и противозаконно лишаване от свобода, разкрити са 4 от тях. Установени са извършителите на едно отвличане и едно убийство и са предотвратени две подготвяни отвличания. Разследвани са 63 случая на изнудване, рекет и лихварство, като 33 от тях са разкрити.

От ГДБОП отчитат още, че по линия на митническия режим, данъчната и осигурителната система са неутрализирани 45 престъпни групи с 303 обвиняеми. Общото количество на иззетите цигари без акцизен бандерол е над 50 млн. къса, над 13 000 кг насипен тютюн и приблизително 7000 литра спиртни напитки. През 2012 г. са неутрализирани 4 незаконни фабрики за производство на цигари. В резултат на ефективната работа се констатира свиване на пазара на контрабанди цигари и рязан тютюн.

При данъчните престъпления с най-висок дял са тези, свързани с неправомерно усвояване на ДДС. От общо регистрираните около 250 000 фирми по ДДС, над 12% в различна степен са участвали в престъпни схеми. Неутрализирани са 14 организирани престъпни групи с 64 обвиняеми, което показва увеличение с 27 %. Установени са щети за над 60 милиона лв., 30 000 евро и 800 000 долара.

За корупция са повдигнати обвинения на 20 души и са осъдени 4 длъжностни лица, в резултат на работата на ГДБОП. Спецполицаите са разследвали седем представители на съдебната власт, от които са осъдени двама магистрати. Разкрити са 21 случая на извършени престъпления по служба и подкупи.
Спрямо 16 длъжностни лица от съдебната и държавната власт са приложени дисциплинарни и административни мерки. ГДБОП е провела разследване по осем случая на корупционно поведение на длъжностни лица при възложени обществени поръчки. Разкрити са два случая, свързани с корупция, отчитат още от службата.