Максимум 10% от цялото население на България може да се зарази с коронавирус. Хората биха имали симптоми като температура и кашлица. Другите ще го изкарат на крак и няма да разберат. Това заяви пред Нова тв ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. д-р Андрей Чорбанов.

"Вирусът е изключително чувствителен на всички фактори. Казано по друг начин, вирусът живее изключително малко време на открита повърхност - минути, не повече", коментира още Чорбанов, коментирайки предприетите мерки за дезинфекция на всички обществени места.

"При пик на заболеваемостта епидемията ще отшуми по-бързо, а при поддържане и малък брой постоянно заболели, няма начин това да не продължи във времето. Ако е с бавни темпове, може да продължи много дълго време - до половин година. Огромният брой хора изкарват изключително леко симптомите, на крак, и не се регистрират в лечебни заведения. В момента процентът починали е на база само онези, които са се регистрирали", заяви експертът.

По думите му огромна част от хората не разбират, че са прекарали това заболяване.

"Все още не е доказано от независими източници, че заразата повтаря отново един и същи човек, който е изкарал вируса, защото все още няма отговор дали е един подвид, или два, дали вирусът мутира", каза доц.д-р Андрей Чорбанов.

Според него, не се знае дали вече оздравял човек не продължава да е вирусоносител.

Относно това, което предприемат властите в Италия, доц. Чорбанов смята, че районите с много заболели е трябвало да бъде затворени много по-рано.

"В момента вече няма много голям смисъл", каза той.

У нас осем проби от Габрово и Плевен са със съмнение за коронавирус. Това потвърди ген.-майор Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг на кризисния щаб за борба с коронавируса.

Към момента четири остават потвърдените случаи на коронавирус в страната. От изследваните вчера проби - 27 във ВМА, 27 в лаборатория в Стара Загора, 20 във Варна, всички са отрицателни.

В Националната референтна лаборатория са изследвани 171 проби, като осем от тях се уточняват, а останалите са отрицателни.

От ВМА вчера са изписани 6 пациенти, които са изкарали своята карантина, очаква се днес да бъдат изписани още 5 човека.