Правителствата по света продължават да поръчват потенциални ваксини с надеждата, че някоя от тях ще се окаже ефективна.

Европейската комисия съобщи, че е постигнала предварителна договореност с френския фармацевтичен производител Санофи Пастьор (Sanofi Pasteur) за доставка на 300 милиона дози ваксина срещу Ковид-19.

Ваксината се разработва от фармацевтичните гиганти - британската компания ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline) и Санофи Пастьор (Sanofi Pasteur).

Комисията отбелязва, че доставките ще бъдат по договорени от нея условия. Държавите от ЕС ще имат възможност на основата на този рамков договор да купуват ваксината. Споразумението, постигнато днес, ще влезе в сила, ако се докаже, че ваксината на посочения производител е годна за приложение.

Междувременно ГлаксоСмитКлайн и Санофи Пастьор обявиха, че ще доставят 100 милиона дози от експериментална ваксина срещу Ковид-19 на САЩ.

САЩ ще отпуснат до 2,1 млрд. долара "за разработване, включително и за клинични изпитания, масово производство и доставка на ваксините", заявиха двете компании. Санофи ще получи по-голямата част от средствата.

Американското правителство има и допълнителна опция за доставка на още 500 милиона дози в дългосрочен план в рамките на специална програма за разработване на ваксини.

"Наборът от ваксини по програмата увеличава шансовете, че ще разполагаме поне с една сигурна, ефективна ваксина до края на годината", заяви американският министър на здравеопазването Алекс Азар и добави:

"Днешната инвестиция подкрепя продукта на Санофи и ГлаксоСмитКлайн през целия цикъл от клиничните изпитания до производството, с потенциал да се гарантират стотици милиони дози от сигурния и ефективен препарат за американците".

ЕК купува и лекарство

По-рано тази седмица Европейската комисия съобщи, че е сключила договор за 63 милиона евро с производителя от САЩ на лекарството ремдесивир "Гилиад" (Gilead Sciences), за което има данни, че ускорява лечението на новото заболяване. Договорените дози ще бъдат доставени от началото на август и ще бъдат достатъчни за лечението на 30 000 болни. Лекарството ще бъде предоставено първоначално за приложение при най-тежките случаи.

Предвижда се комисията да свика обществена поръчка за доставка от октомври на допълнителни количества.