Разработката на ваксина срещу COVID-19 в цял свят напредва, и макар все още да няма конкретни резултати - вече излизат предложения каква да е цената. Освен това правителствата започнаха да подписват договори с големи компании и да предвиждат бюджет, за да се запасят за населението си.

Американската фармацевтична компания "Модерна", която е най-напред в разработката, планира да предлага ваксината си за 50-60 долара на курс.

Правителствата на различни страни пък вече отделят бюджет и правят разчети колко биха заплатили за населението си за ваксина и предложението на "Модерна" излиза по-скъпо, отколкото останалите лаборатории планират да искат от правителствата.

Новината за цената на ваксината съобщи Ройтерс, като се позовава на публикация във "Файненшъл таймс".

Според статията тази цена ще се отнася до САЩ и останалите страни с високи доходи. Засега няма коментар на информацията от страна на "Модерна".

Междувременно стана ясно, че руски учени под ръководството на акад.Йосиф Атабеков, ръководител на катедрата по вирусология в Московския държавен университет "М.В.Ломоносов", разработват ваксина срещу новия коронавирус въз основа на растителни вируси, съобщи ТАСС.

"Групата под ръководството на водещия в света вирусолог по растенията акад.Атабеков се зае да разработи ваксина за коронавируса на базата на безвредни за хората растителни вируси. Досега са създадени три прототипа на нова поливалентна ваксина срещу коронавируси, включително срещу SARS-CoV-2", каза ректорът на университета Виктор Садовничий.

В края на април Московският държавен университет, Сибирският филиал на Руската академия на науките и държавният научен център "Вектор" сключиха споразумение за съвместна работа по разработка на ваксина срещу новия коронавирус и за създаване на други ваксини и лекарства.

Помощникът на министъра на здравеопазването на Русия Алексей Кузнецов съобщи, че ваксината срещу новия коронавирус, разработена от националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея", е във финална фаза на клинични изпитания и преминава процедура по държавна регистрация. Още две руски ваксини скоро ще получат разрешение за преминаване към клинични изпитания, обяви руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко. Досега са издадени тридесет разрешителни за изпитания на потенциални ваксини срещу новия коронавирус, посочи той.

Интересен поглед за ваксината срещу коронавирус представи обаче Кейт Бингам, председател на правителствената работна група по ваксините на Великобритания в интервю за в. "Файненшъл таймс", цитирана от ТАСС. Според него ваксините, които се разработват от много компании, няма да са панацея срещу инфекцията и ще действат най-много в рамките на една година.

"Тревожа се, че хората се надяват да получат универсално средство срещу заболяването, но това вероятно няма да се случи", каза тя. Дори две дози от ваксината според нея няма да действат за продължителен период от време. Затова тя не изключва необходимостта от ежегодно ваксиниране. "В момента се стремим да сведем до минимум рисковете при заболяване, да спасим живота на хората", каза тя. Според изданието предположенията на Бингам се основават на резултатите от поредица медицински изследвания, според които нивото на антителата у преболедувалите рязко спада няколко седмици след оздравяването им и така изграденият имунитет спада.

България пък вече обяви, че ще закупи 2 милиона ваксини, които ще са безплатни за населението и поставени по желание. Това обяви новият министър на здравеопазването вчера Костадин Ангелов, без да споменава какъв бюджет страната ни ще отдели за това. Страната ни ще участва в обща поръчка на Европейския съюз за ваксина за коронавирус, каквато се очаква да има в средата на август, каза Ангелов.

Същата новина произведе и хърватският здравен министър Вили Берош, който обяви, че Хърватия е подписала предварителен договор на европейско ниво, с който е резервилала около милион и половина ваксини против новия коронавирус, предаде Танюг. Съществуват няколко големи инициативи, засега две са най-големи, от които една е на европейско ниво. Те имат за цел да се подпишат предварителни договори с различни производители на ваксини, които в този момент са стигнали най-далеч в изпитванията.

На европейско ниво Хърватия подписа един такъв договор, с който резервирахме милион и половина дози от тази нова ваксина. Това подписах преди два дни, съобщи снощи Вили Берош. Министърът каза за хърватската нацонална телевизия, че има още една глобална иницитива, за която още не са сигурни трябва ли да се присъединят към нея, а и всички предварителни договори са свързани с предварително плащане.Парите не са проблем, когато се появи нова ваксина, която да е надеждна, а дотогава имаме доста време и тестване, каза министърът.