Коронавирусната ваксина, разработена от Университета в Оксфорд, изглежда безопасна и предизвиква имунен отговор.

Изпитания, в които са участвали 1077 души, показаха, че ваксината води до създаване на антитела и Т-клетки, които могат да се борят с коронавирус.

Констатациите са много обещаващи, но все още е твърде рано да се разбере дали това е достатъчно, за да се предложи защита и са в ход по-детайлни проучвания, съобщи Би Би Си (BBC).

Обединеното кралство вече е поръчало 100 милиона дози от ваксината.

Как действа ваксината?

Ваксината - наречена ChAdOx1 nCoV-19 - се разработва с безпрецедентна скорост. Произведена е от генетично разработен вирус, който причинява обикновената настинка при шимпанзетата. Той е силно модифициран, най-напред, за  да не може да причини инфекции у хората, а също и да "прилича" повече на коронавирус.

Учените постигнаха това, като прехвърлиха генетичните инструкции за "шиповия протеин" на коронавирус - решаващия инструмент, който той използва, за да нахлуе в човешките клетки - към ваксината, която разработиха.

Това означава, че ваксината прилича на коронавирус и имунната система може да се научи как да го атакува.

Антитела и Т-клетки

Голяма част от фокуса върху коронавируса досега беше върху антителата, но те са само една част от имунната ни защита.

Антителата са малки протеини, произведени от имунната система, които се залепват върху повърхността на вирусите.

Неутрализиращите антитела могат да деактивират коронавируса.

Т-клетките принадлежат към групата на белите кръвни клетки, спомагат за координацията на имунната система и са в състояние да открият кои от клетките на тялото са били заразени и ги унищожават.

Т-клетките играят основна роля при клетъчно опосредствания имунитет. Съкращението "T" идва от тимус, защото това е органът, отговорен за съзряването на Т-клетките.

Почти всички ефективни ваксини индуцират както антитяло, така и Т-клетъчен отговор.

Ефективна ли е ваксината

Нивата на Т-клетките достигат максимума си 14 дни след ваксинацията, а нивата на антителата достигат пика след 28 дни. Изследването не е продължило достатъчно дълго, за да даде окончателен отговор колко дълго може да продължи действието им, показа проучването, за което съобщава "Лансет" (Lancet).

"Наистина сме доволни от резултатите, публикувани днес, тъй като виждаме както неутрализиращи антитела, така и Т-клетки, каза пред BBC проф. Андрю Полард от изследователската група в Оксфорд.

"Резултатите са изключително обещаващи и вярваме на типа отговор, който може да е свързан със защита. "Но основният въпрос, отговорът на който всеки иска да знае, е дали ваксината работи, предлага ли защита... и ние сме в период на изчакване".

Проучването показва, че 90% от хората са развили неутрализиращи антитела след една доза. Само на десет души са били дадени две дози и всички те са произвели неутрализиращи антитела.

"Не знаем нивото, необходимо за защита, но можем да увеличим максимално отговорите с втора доза", заяви проф. Полард пред BBC.

Колко безопасна е

Да, ваксината има странични ефекти. Но те не са опасни. 70% от приелите я участници в проучването са  развили треска или главоболие.

Според изследователите тези прояви могат да се третират с парацетамол.

"Предстои още много работа, преди да можем да потвърдим дали нашата ваксина ще помогне за управление на пандемията Covid-19, но тези ранни резултати са обещаващи", каза проф. Сара Гилбърт от университета в Оксфорд.

Лондон не разчита само на Оксфордската ваксина

Британският премиер Борис Джонсън каза днес, че не може да обещае, че до края на годината ще има успешна ваксина срещу Covid-19, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Да кажа, че съм 100 процента сигурен, че ще имаме ваксина тази година или догодина, е уви просто преувеличение. Още не сме на този етап", каза премиерът.

Изявлението му последва новината на министерството на бизнеса, че страната е подписала две сделки за доставка на ваксини срещу Covid-19. Едната с компаниите Пфайзер (Pfizer Inc) и БиоНТех (BioNTech) ще осигури на страната 30 милиона дози от тяхната експериментална съвместна ваксина.

Германската БайоНТех и американската "Пфайзер" съобщиха, че тестовете на тяхната ваксина показали, че тя е безопасна и предизвиква имунен отговор у пациентите. Данните от тестовете върху 60 здрави доброволци показват, че ваксината води до образуването на високи нива Т-клетки за имунен отговор срещу новия коронавирус. Резултатите от изпитанията са публикувани в електронната библиотека medrxiv и предстои да преминат независима оценка.

С френската група Валнева (Valneva) пък е подписана принципна сделка за 60 милиона дози ваксина с опция за още 40 милиона дози, ако при тестовете тя се окаже сигурна.

И още ваксини...

Повече от 150 възможни ваксини срещу новия коронавирус се разработват и тестват по света. 23 от тях са на етап клинични изпитания върху хора, включително проекти на компаниите "Модърна" и "АстраЗенека", посочва Ройтерс. Ваксината на китайската КанСино Байолоджикс е предизвикала образуването на антитела при повечето от 500-те участници в изпитанията. 

Според експерти безопасна и ефикасна ваксина срещу заразата ще може да се изработи за период от 12 до 18 месеца.

В Москва председателят на Руския суверенен фонд, финансиращ разработването на руска ваксина срещу коронавируса - Кирил Дмитриев, каза, че страната се надява да произведе с партньори около 200 милиона дози ваксина тази година, предаде Франс прес.

Дмитриев отбеляза, че първият стадий на клиничните изследвания в Русия вече е приключил и вторият трябва да завърши на 3 август. Според руския представител третият стадий на тестовете трябва да се проведе едновременно на руска територия и в още няколко страни, като Турция и Обединените арабски емирства, а също и в няколко африкански страни. Очаква се той да приключи със сертификация на ваксината още през август и тогава да започне масово производство.