Имунизацията срещу Covid-19 няма да е еднократна, а ежегодна, стана ясно от изказването на един от производителите на ваксини.

Главният изпълнителен директор на компанията "Джонсън и Джонсън" (J&J) Алекс Горски израз убеждението си, че хората ще трябва да получат допълнителни дози ваксини срещу Covid-19 заедно с тази срещу сезонния грип през следващите няколко години.

Изказвайки се на конференцията Tech Health на "Уолстрийт джърнъл", Горски заяви, че подобни действия ще бъдат нужни, тъй като е необходимо да се постигне дългосрочен "колективен имунитет", съобщи БНР.

При 50 на сто ваксинално покритие сред населението се очаква до 70 на сто предотвратяване на хоспитализациите заради COVID-19. Това е било посочено от представители на Регионалния офис на Световната здравна организация /СЗО/ за Европа по време на онлайн среща, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

По време на форума е било обърнато внимание на необходимостта фокусът да продължи да бъде насочен към ваксиниране на хората над 60-годишна възраст, на хронично болните, както и на здравните работници. Целта е при тези приоритетни групи да бъде постигнато 80 процента ваксинално покритие срещу COVID-19.

Като пример за провеждането на успешна имунизационна кампания е била дадена Германия, където 77 на сто от хората над 60 години и 75 на сто от здравните работници са ваксинирани с една доза, а 85 на сто от живеещите в домове за възрастни хора са със завършен ваксинационен курс.

От Регионалния офис на СЗО са представили различни възможности за подкрепа на държавите членки на региона по отношение на по-доброто възприемане на ваксините от страна на населението.

Срещата е била организирана от дирекция "Национални здравни програми" на Регионалния офис на СЗО в Европа. В нея са участвали над 100 представители на 53-те държави членки на регион Европа.