Тази нощ двама души са постъпили за наблюдение във ВМА в София заради съмнения, че са заразени с коронавирус. Те са пътували в Италия и имат грипоподобна симптоматика, съобщи на брифинг началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, който оглавява и щаба, създаден за мерки срещу заразата.

По данни на СЗО в Италия вече има обявени 320 случая – със 100 повече от вчера. Има още един смъртен случая на 76-годишна жена, като починалите вследствие на коронавируса са вече 10, уточни той.

По повод желанията на хора, които дори нямат симптоми, да се изследват, Мутафчийски каза, че всички, които нямат признаци на болест, би трябвало да са под домашна карантина.

"Приемайки абсолютно всички за карантина, това ще изтощи системата, още преди да е дошла кризата. Този модел на поведение не сме го измислили ние. Той е във всички страни – Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха. Ако хората имат грипоподобни симптоми, това означава наличие на болест, личният лекар може да има даде болнични, но ако нямат, има една важна особеност, и министърът на здравеопазването го обясни много добре: че при един здрав човек, който е пътувал някъде и се е върнал, няма основание да му се даде болничен лист, след като той няма болест. Обаче при доказана болест, може да се издаде болничен лист. Тук става въпрос за извънредна ситуация. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация“, каза още Мутафчийски.

Той подчерта, че болничните легла в България не могат да поемат дори едноседмичния поток, който пристига от чужбина.

Според него информационните потоци от различни сайтове вървят в "много неприятна посока".

"Според тези сайтове Румъния вече е пламнала, и Русе също. Не, не е пламнала. Няма доказателства в Румъния за такъв случай към този момент, нито пък в Сърбия, където също четох, че има двама души", каза той.

"Има първи признаци за създаване на масова психоза заради коронавируса. Това, че някой е заразен, не значи смъртност. Взети са всички мерки и това е правилното поведение", каза междувременно вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия.

Той също коментира дали трябва всеки завърнал се от рискова страна в чужбина да ползва 2 седмици болничен или да си вземе платен или неплатен отпуск. Според него се е създало шум между институциите, което е довело до неразбиране.

"Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите. Болничните се предписват от лекар. Той преценява какво да прави и какъв е риска. Посланието на министъра е следното - не може всеки, който е бил на почивка, да излезе в двуседмичен болничен", обясни той.

За контрола по границите

"Откакто Италия се включи в списъка на страните, в които има разпространение на Covid-19, броят на хората, които наблюдаваме нарасна значително. Това наложи и увеличаване на персонала, който работи в граничните медицински пунктове, както на летищата у нас, така и по сухопътните ни граници”, коментира в същото време по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той уточни, че на територията на летището в София са разположени две термокамери в двата терминала. Допълнително се оборудват и сухопътните граници.

"Призовавам гражданите към търпимост и спокойствие, защото тези проверки понякога отнемат време, има леко забавяне, но това в никакъв случай не отнема повече от 10-15 мин. Камерата е разположена така, че да обхваща всички пътници, които чакат на паспортния контрол на влизане в страната”, каза той повод оплакванията, че не всички са проверявани лично.

В случай, че някой пътник е с повишена температура, той се насочва към медицински пункт.

„Там е направен изолатор с всичко необходимо, така че да ограничим контакта му с останалите. Хората, работещи в пункта, са със защитни облекла и при тях няма опасност от заразяване. Ако се установи, че пътникът е не само с висока температура, но и с други симптоми, той остава в изолатора. Прави му се епидемиологична анкета от къде идва, с кого е контактувал и колко време е бил там, за да можем да подготвим болния за транспортиране в инфекциозна клиника. До момента сме направили 39 проби на 32 лица. Към вчерашния ден всички проби на лица, които изследвахме за коронавирус, са отрицателни. Днес се очакват допълнителни проби от три места – Хасково, Варна и Пловдив”, обясни още Кунчев.

Междувременно директорът на Александровска болница в София Костадин Ангелов публикува във Фейсбук каква точно е процедурата при съмнения и какво трябва да правим.