Допълнителни служители на гранична полиция работят на ГКПП "Кулата-Промахон", за да се избегнат задръствания, съобщи БНТ. На изхода от България към Гърция в момента работят пет гишета. Към момента няма опашка от чакащи. Мерките идват след километрична опашка в неделния ден на 30 юни т.г.  на същия пункт. 

От "Гранична полиция" обясняват, че има командировани допълнителни служители, които при необходимост да подпомагат работата на своите колеги при обработването на документите и при проверката на преминаващите границата. С мобилните устройства се проверяват пътуващите в автобусите, като за целта автобусите се отбиват встрани от колоната. Служителите на гранична полиция се качват в автобусите и проверяват на мястото паспортите на пътуващите. С мобилните устройства се проверяват автобусите, в които пътуват граждани от Европейския съюз. Гръцките власти работят с намален състав и намален капацитет, затова пътуващите от Европейския съюз се проверяват от българските власти. Пътуващите от трети страни задължително се проверяват от полицията и в двете държави.

Интензивен е трафикът на вход за леки автомобили на граничните пунктове „Калотина“, „Дунав мост – Русе“ и на „Кардам“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“.  На българо-гръцката граница на ГКПП „Кулата“ и на ГКПП „Маказа“ трафикът е интензивен на изход за леки автомобили. На българо-румънската граница на ГКПП „Русе-Дунав мост“ трафикът е интензивен на вход от леки автомобили и на изход от товарни автомобили. На ГКПП „Силистра“ трафикът е интензивен на изход от товарни автомобили. На ГКПП „Дуранкулак“ и ГКПП „Кардам“ трафикът е интензивен на вход от леки автомобили.

На границата със Северна Македония и Турция движението се извършва нормално на всички пунктове.