Очаква се днес председателят на комисията Ангел Семерджиев да коментира за първи път извършените нарушения, след като вече има официална информация за тях, предаде Дарик  радио. И трите дружества не са представили част от изисканите от одиторите документи или са ги представили с частично заличена информация. Това е само част от множеството нарушения, установени от одиторите.

Констатирано е сключването на договори, чрез които се прехвърлят почти всички дейности в други свързани с тях дружества. Договорите са с продължителен срок от време (3 -5 години) и с възможност за автоматично подновяване на срока. За сключването на тези договори лицензиантите не са изпълнили задължението си да уведомят ДКЕВР в едномесечен срок от подписването им и да й представят копия от тях.

В документите обаче се съдържат клаузи, с които са създадени всички необходими условия за изкуствено, непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите на одитираните дружества. Освен това при извършения одит не е установено наличие на система за управление на качеството в нито едно от дружествата, която да е сертифицирана от независима компетентна организация.

Проверката на ЕРП бе поискана лично от премиера Бойко Борисов, след като те поискаха необосновано високи цени на тока. Според нея всяка година ЧЕЗ, ЕVN и Е.ОN са плащали десетки милиони левове на своите компании-майки за услуги - от отчитане на електромерите до охрана на труда и финансови услуги. Така те са източвали печалби към ”майките”.