Това заяви председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев, който присъства на енергиен форум във Варна, предаде БТА.
По думите му в момента дружествата имат възможност да заобикалят дори изплащането на компенсации на хората, чиито уреди са изгорели при подаване на по-високо напрежение.

ЕРП-тата ще търпят и сериозни санкции за договорите за външни услуги, които са сключвали, допълни Семерджиев. Той посочи, че през ноември 2006 г. ДКЕВР е гласувала разделянето на дружествата на ЕРП и електроснабдителни. За външните услуги не сме взели изрично решение, те са предвидени като възможност, но при определени условия, посочи Семерджиев.
При ЧЕЗ и Е.ОN използването на външни услуги е практика, а не изключение,  нарушенията при EVN не са толкова драстични, поясни той. Той допълни, че целият бюджет на ДКЕВР е 3 милиона лева, а едно от лектроразпределителните дружества е харчело годишно само за регулаторен мениджмънт 1, 3 милион лева.
Според него  санкциите за дружествата не могат да бъдат наложени със задна дата, но ще бъдат за преки нарушения на лицензите, като отнемането на лиценза е крайна мярка.

Преди два дни работният вариант на одита на трите ЕПП-та бе предоставен на председателя на ДКЕВР. Според него всяка година енергийните дружества на ЧЕЗ, ЕVN и Е.ОN са плащали десетки милиони левове на своите компании-майки за услуги - от отчитане на електромерите до охрана на труда и финансови услуги. Така те са източвали печалби към ”майките”, съобщи "24 часа", като се позовава на документа.

"По-добрата практика е да не се изнасят дейности. Когато има случаи, че ще се получат по-ниски цени и разходи - това е възможно, но тогава трябва да има контрол. В  случая не са спазени принципи при изнасянето на дейности и няма намаление на разходите", коментира по-рано Семерджиев пред БНТ. Той даде за пример консултантски услуги, които не са им трябвали.
"Така се намалява печалбата и държавата е взела по-малко, а тези приходи биха могли да се вложат в инвестиции – пропуснати са десетки милиони за инвестиции", посочи Семерджиев.
Той не отговори защо държавата, която притежава 33% от тези предприятия, не е реагирала навреме.

Колкото до увеличението на цените, Ангел Семерджиев потвърди за 2% повишение за тока, около 24-25% за газа, 15% за парното и топлата вода за София. На практика цените на електроенергия се намаляват, коментира той. По думите му може да се очаква корекция на цената на газа надолу – но около тази посочена цифра.