Те са с напукани носещи стени и огради, провиснали плочи, тераси, счупени покриви.

Има и изоставени рушащи се сгради. Това е установила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е проверила 3606 училища и забавачки в цялата страна през февруари.

В 22 детски градини и училища в страната животът на децата е заплашен заради конструктивни промени по сградите и покривите, преустройства на цели етажи и на отделни помещения, за които няма документи или не са узаконени по съответния ред.

Най-много - 903, са нарушенията на разпоредбите на Закона за устройство на територията, които създават и най-сериозна опасност за живота и здравето на децата, тъй като се изразяват в пукнатини по стени и плочи, пропадания, провисвания на козирки или плочи и течове вследствие нарушаване на хидроизолацията на покривите на съответните сгради. Така и не стана ясно обаче в колко сгради са установени те, тъй като в една може да има повече от 1 нарушение.

Даден е срок от 14 дни на кметовете да ремонтират опасните постройки или да ги съборят. Не се предвижда да бъдат затваряни детски градини и училища.

Ето някои от опасните сгради за децата:

В имота на средното училище "Св. Седмочисленици" в Пловдив има изоставен незавършен строеж, който е бил предвиден за кухненски блок.

Балконът на северозападния вход на детска градина "Слънчице" във Велинград е провиснал и има пукнатина, успоредна на фасадата по цялата ширина на плочата. 

В детска градина номер108 "Детско царство" в жк "Дружба 1" в София армировката по терасите на втори етаж и по перголата над входа на сградата е с частично липсващо бетонно покритие и наличие на корозия. Установено е и наличие на напречно разцепване на терасата на второто ниво на сградата. 
 

При проверката на ясла номер 58 в жк. "Хаджи Димитър" в София са установени диагонални пукнатини по стените на сградата към улица "Баба Вида". Външното стълбище пред входа на сградата е видимо наклонено с хоризонтални пукнатини. 
 

В 12 СОУ "Цар Иван Асен II" в София е констатирано отваряне на конструктивна фуга между основното тяло на сградата и физкултурния салон.

Във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София е установено уширяване на конструктивна фуга между двете тела на сградата.

Средното училище "Любен Каравелов" в Несебър е с нарушена хидроизолация на покрива и има постоянен теч между хидроизолацията и водоотвеждащата система. Покривните панели на физкултурния салон са провиснали и са с повредени ръбове на греди, на места е оголена армировката.