Според тези изводи, по-голямата част от лекциите и материалите, които той е превел, са с административно учебен характер, но има и религиозни текстове, свързани с уахабизма. Според него, това направление на исляма е болезнено агресивно към нововъведенията и останалите течения и религии.

Основна част от материалите са вътрешни документи на българския клон на организацията „Ал Уакф ал Ислями” и се отнасят за периода 2008 – 2009 година. Налице са доказателства за набиране на членове, за изплащане на възнаграждения, за работа сред ромите, като проповедите са правени в джамиите. Българският филиал на организацията се е занимавал с планомерно и добре финансирано разпространение на уахабитското направление в исляма.
Не беше приета втората експертиза, направена от Александър Шунин, която съдържа преводи на арабски текстове, поискани от двама от обвиняемите - Байрам Ушев и Хайри Шерифов. Причината е, че към преводите няма приложени арабските текстове.

Съдът възложи допълнителна задача на вещото лице да направи нов превод на поисканите от обвиняемите текстове, като подреди арабския и българския текст. Съдът уважи молбата на адвокат Елвира Панкова за справка от Софийски градски съд и от Централния регистър към Министерството на правосъдието за регистрацията на юридическо лице с нестопанска цел под името "Ал Уакф ал Ислями".

Съдът уважи и молбата на прокурора за назначаване на вещо лице в областта на ислямската теология, което да направи експертиза по 9 писмени материала – текстове на турски език, които ги има преведени по делото от доцент Кирилова, но е необходимо мнението на теолог за техния смисъл. Съдът определи да бъде написано писмо до ректора на Висшия ислямски институт в София, който да предложи такова вещо лице, а то от своя страна да отговори на зададените от прокурора четири въпроса.

Адвокатите потвърдиха, че държат на разпитите на главния мюфтия Мустафа Хаджи и на заместника му Ведат Ахмед, като съдът определи да бъдат призовани в следващо съдебно заседание.

Една от най-важните информации по делото съдържа таблица със заглавие "Усреднени заплати на проповедниците, индексирани в Турция". Под нея са изброени имената на 31 души, заплатите им в евро и разходите, които са им били изплатени. Списъкът започва с името на Сайд Мутлу от район Сърница със заплата 600 евро и сумата от 1000 евро за разходи.

По-рано в хода на делото по време на въпросите към вещото лице съдът наложи глоба на един от обвиняемите - Байрам Ушев, заради проявено неуважение към вещото лице, изразило се в потупване по рамото. Наложената глоба е в размер на 100 лева.