Това каза за БТА дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. По думите му прашинките от африканската пустиня ще "оцветят" и снега над Източна България, но по-късно днес.

Прашните отлагания се наблюдават и на други места от Балканския полуостров и не са прецедент за страната ни, обясни синоптикът. Според него има случаи, в които песъчинки от Сахара са достигали дори и до Великобритания.

От НИМХ на БАН посочиха, че снеговалежът ще бъде най-интензивен следобед и през нощта.

Секретарят на „Гражданска защита” в Гоце Делчев  Димитър Куртев, цитиран от агенция "Фокус", заяви, че такова явление е имало и друг път в града, но досега само при дъжд. Местни възрастни хора припомниха, че преди повече от 20 години е имало подобен феномен, когато снегът е бил червеникав на цвят. Никой обаче не е виждал бледожълт сняг досега.

Натрупаният днес сняг в Смолян също е с жълтеникави нюанси. От метеорологичната станция на вр. Рожен в Родопите пък обясниха, че появата на облаци с песъчинки от Сахара е обичайно явление през пролетта, но през тази година е съчетано с обилен сняг през март.

Жълтеещият сняг се превърна в неочаквана атракция за туристите в Пампорово, обясняват от ски-училище "Пампорово". За британците подобна гледка се оказа изключително рядко събитие, твърдят ски-учители, цитирани от БТА.

Бледожълти петна можеха да се видят в слънчевата неделя и на пистите под връх Тодорка над Банско.

Най-голямо е количеството на падналия сняг в района на Кюстендил и Хасково, съобщи за БТА Мартин Иванов - дежурен синоптик в НИМХ при БАН. До 17.00 ч. дебелината на снега там е 18 сантиметра. В Кърджали снежната покривка е 17 сантиметра, в района на Пловдив и Пазарджик - 15 сантиметра, във Врачанско - 12 см, в Монтана и Казанлък - 10 см, между 5 и 7 сантиметра е падналият сняг в районите на Ловеч, Разград, Карнобат и Сандански.