Правителството ще даде около 20 милиона лева за тестове за коронавирус. В първия етап на епидемията тестовете са много скъпи, по време на втория етап са по-евтини, но по-начесто. Методите за тестване обабе могат да преливат един към друг, съобразно ситуацията. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни, че има три начина за установяване на болните - в зависимост от етапа на епидемията.

Проф. Мутафчийски цитира данни на СЗО, според които единственият достоверен начин към момента за установяване на коронавирус е с PCR тест.

"1000-1200 случая дневно могат да се правят. Което е около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева месечно. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 теста", допълни той.

По думите му, вторият начин е с тестове на базата на антиген. Пробата се взима по същия начин, по който се взима и при PCR теста. Затова се счита, че е надежден метод, но фирмите дават около 70 процента гаранция за достоверност, обясни Мутафчийски.

Според него, в момента такива тестове се прилагат на две места, включително Военномедицинска академия.

"Става бързо за около 5 минути с портативен апарат. Подобно на тестовете за бременност. Вече имаме поръчка за такива машини. Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, така че ние предвиждаме, че те могат да се правят до 20 000 дневно. На месечна база около 300 000 теста, които съобразно цената в момента са около 10 милиона лева месечно", обясни проф. Мутафчийски.

Третият начин на тестуване ще бъде приложен при пика на епидемията, когато броят на болните се стабилизира.

"Тогава започват бързите тестове, с които може да се установи колко души са разболели без да разберат и са придобили имунитет. Това се предвижда да бъде правено в широки граници - до 40 000 души дневно. Което в пари също е около 10 милиона лева месечно", каза още шефът на Националния оперативен щаб.

Той посочи, че първият вид тестове е важен заради безспорния резултат, вторият - защото открива новозаболели и става много по-бързо и те се предвиждат за рискови групи, а третият вид тестове са важни след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка за това колко са придобили имунитет.

"На базата на тези данни ние ще можем да оформим кохорти от хора, които съвсем спокойно могат да работят. Това ще даде основата, за да се освобождават мерките една по една и да се възстановява икономиката", заключи Венцислав Мутафчийски.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че поръчката от ЕК е за 600 000 PCR тестове и 400 000 бързи тестове.

Министерският съвет реши днес да бъде одобрен междудържавен договор подписан от Министерството на здравеопазването за покупката на едни милион маски и 50 респиратора. Тестовете, които към момента сме поръчали към ЕК са два вида. Единият е за тест на основата на рибонуклеинова киселина - 600 хиляди бройки и още 400 хиляди бързи тестове. Ще се опитваме да поръчаме още 500 хиляди теста в тази обществена поръчка на ЕК, но ако не успеем, ще търсим начин да ги доставим, добави Борисов.

Премиерът сравни предварителното проучване за коронавирус, което ще се прави тези дни, като социологическа извадка, а последващото масово тестване за болестта - като избори. Предлагаме проучване на 1000 души с тестове за коронавирус, което ще ни даде представителна извадка. След 4, 6 или 8 седмици, когато докторите кажат, ще ни трябват между 10 или 20 хиляди теста на ден, за да се види колко хора са боледували и вече се търсят производители на тези консумативи, добави той.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи от своя страна, че от началото на извънредното положение до момента има образувани над 200 досъдебни производства за нарушаване на мерките.

"Продължаваме работа, така че да се спазват мерките, защото това е основното нещо, което забавя разпространението на вируса. Има над 24 000 карантинирани жители. По-голямата концентрация са в София, Пловдив, Варна, Велико Търново", каза Маринов.

По думите му, КПП-тата във всеки областен град затрудняват най-много хората, за по-бърза работа там работят и служителите на тол системата. Целта е да не се бави трафикът, като се отделят камиони и спешно пътуващи. Най-натоварено е движението от Перник към София и обратно, посочи Маринов.

На Владая в момента има около 2 км опашка. 12 полицаи проверяват едновременно колите.

Осигурени са защитни облекла, храна и топли напитки за всички полицаи на работа. Смените са през 6 часа, каза Маринов и призова хората да са подготвени с документи за по-бърза проверка.

Маринов увери, че няма опасност от изтичане на лични данни от декларациите на хората, които се попълват за пътуване.

От десет дни в ромските махали има жандармерия, за да се спазват наложените мерки, посочи още вътрешният министър.