Над един милион и половина българи живеят под прага на бедност, сочат данни на НСИ за миналата година. Една от най-застрашените групи е тази на самотните възрастни хора, които освен с ниските доходи трябва да се справят сами с редица битови проблеми. А това често е свързано с допълнително понижаване на стандарта на живот.

Снимка: Райфайзенбанк

Да изживеят достойно старините си в собствените домове, на самотните възрастни хора помагат от Каритас България. Екипи на организацията от медицински сестри и социални помощници осигуряват домашни грижи на възрастни на територията на 14 населени места, сред които София, Пловдив, Русе, Белене, Раковски, Малко Търново и редица села от цялата страна. Сътрудниците на Каритас оказват медицинска грижа, помощ при административни въпроси и посещения в институции, за пазаруване и разходки, както и за редица други битови нужди. И може би най-важното - те отделят необходимото внимание на възрастните, разговарят с тях, проявяват разбиране.

Снимка: Райфайзенбанк

Инициативата на Каритас "Грижа в собствения дом - достойни старини за възрастните хора" набира финансиране чрез дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш", която през последните десет години подкрепи с над 2.7 млн. лв. общо 233 важни за обществото социални, здравни, културни и еко каузи.

Всеки, който желае, може да помогне на Каритас с дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта, през Райфайзен Онлайн или със SMS на единен дарителски номер 17 777 с ключова дума DMS CARITAS. Благодарение на каузата на Каритас, десетки възрастни хора ще имат възможност да живеят по-спокойно в уюта на собствения дом.

Сред другите социални каузи, включени в дарителската кампания, са още проекти на SOS Детски селища, Фондация "За нашите деца", Фондация "Дечица", Фондация "Конкордия България", Фондация "Х. Степич - Благотворителност за Централна и Източна Европа", както и Детска градина "Слънчице", Мездра. Повече информация за проектите и лесен начин да подкрепите избраната от вас кауза - на izberi.rbb.bg.