Бившият началник на столичния КАТ - Тенчо Тенев, е назначен отново на поста с разпореждане на вътрешния министър Бойко Рашков.

Рашков го е върнал на старото му работно място със заповед от 22 октомври 2021 г., съобщи на страницата си във Фейсбук Институтът за пътна безопасност, където е публикувана снимка на документа. От него се вижда, че Тенев е временно преназначен.

От организацията твърдят, че при тях са постъпили като реакция на назначението "десетки сигнали от гневни пътни полицаи". От СДВР потвърдиха за рокадата.

За последно новият стар началник на софийската "Пътна полиция" оглавяваше Охранителна полиция в Асеновград. Там през пролетта гръмна и скандалът за извършените от него длъжностни престъпления.

През май тази година Тенев бе арестуван и се сдоби с обвинение заради това, че е превишил правата си и е нарушил правилата за дарения в МВР, като е сключил договори за дарения на стойност 10 500 лв. На толкова беше определена и гаранцията му, а след задържането му за 72 часа Тенев бе освободен.

Според Окръжната прокуратура в Пловдив Тенев е избрал две фирми, близки до негови познати, които да изградят видеонаблюдение на РПУ-то в Асеновград и да ремонтират служебните автомобили. В къщата му в хасковското село Крум пък бяха открити над 500 незаконни боеприпаса.

Държавното обвинение не поиска отстраняването му от длъжност и той запази поста.

Тенев може да остане в системата на МВР до догодина, когато навършва пределната възраст от 60 години. 

Това е второто завръщане на Тенев в столичния КАТ. Той бе освободен от длъжност по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър, но заведе дело, спечели го и бе върнат в Пътна полиция, като зам.-шеф, а по-късно и като началник.