10 000 лева гаранция е наложена на бившия шеф на Пътна полиция-София и настоящ началник на Охранителна полиция-Асеновград Тенчо Тенев. Това съобщават от пловдивската прокуратура. Мярката е наложена в петък вечерта.

Тенев беше арестуван на 12 май по разследване за длъжностни престъпления. Според прокуратурата като началник на Охранителна полиция той е нарушил правилата за дарения в системата на МВР и е сключил договори за над 10 000 лв.

В същото време е избрал и две фирми, близки до негови познати, които да изградят видеонаблюдение на РПУ-то в Асеновград и да ремонтират служебните автомобили, твърдят още от държавното обвинение.

"В къщата му в хасковското село Крум са открити над 500 незаконни боеприпаса", твърдят от прокуратурата.

Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем Тенчо Тенев за това, че от месец февруари 2021 г. до 28 април 2021 г., в Асеновград, област Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - началник на сектор "Охранителна полиция" към Районно управление на МВР - Асеновград, е превишил властта и правата си.

Той е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това.

Общата стойност на даренията е около 10 500 лева.