Премиерът, министър Ковачева и представители на Агенцията по вписванията, демонстрираха как работи услугата, предаде Агенция “Фокус”.

Новата услуга с SMS оповестяването за физически лица е свързана главно с това – когато има промяна в собствеността на техен имот, особено когато се правят няколко поредни сделки и собствениците им разбират след години, че имотът им е бил препродаден няколко пъти, обясни Ковачева, цитирана от БГНЕС. Така всеки един гражданин, който пожелае, може да бъде уведомяван по този начин и да реагира незабавно като оспори промяната в съда, каза тя.

Съветът ми към гражданите е да се регистрират за тази SMS услуга и това ще им даде възможност да упражняват пълен контрол върху собствеността си, допълни правосъдният министър.

Години наред се регистрираха случаи на злоупотреби с кражба на фирми и данни за фирми, търсехме варианти за противодействие и в момента, след 5 месеца тръжни процедури, имаме избран изпълнител, разработил софтуера на новата услуга. Това заяви Деница Вълкова, заместник-министър на правосъдието, отговаряща за Агенцията по вписванията.

Услугата - оповестяване със SMS за вписване на нови обстоятелства по партидата на дружества, може да се ползва не само от търговците, но и от всички заинтересовани лица. Тя ще се осъществява чрез предплатен пакет от 500 SMS-а на стойност 6 лв. за период от две години.

Абонатът ще бъде оповестяван за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър като опцията е да се проследяват промени по партидите на 10 фирми по предварително заявени ЕИК. Едно от основните изисквания за системата е съобщението до адресатите да не съдържа лични данни.