Това показват анализи, изготвени от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН, цитирани от БТА.

Този август основно ще бъде сух и горещ, очакват се дни, когато живакът ще показва 40°, според прогнозна справка на института. Това най-вероятно ще бъде между 10 и 20 август, което създава и повече условия за пожари.

С около 2 градуса ще се повиши температурата на въздуха у нас за периода 2020 - 2050 г., а до 2100 г. - с 3 -3,5 градуса. Очакванията са по-скоро за засушаване и намаляване средно с около 10-15 на сто на сумата на валежите. Най-силно това ще засегне Югоизточна България, каза зам.-генералният директор на института доц. Валери Спиридонов. Сравнението е на база изминалия 30-годишен период.

От изнесените данни обаче, по думите на Спиридонов, не може да се предположи какво ще е времето през тези години. До 2100 година се очаквало и леко повишение на т.нар. вреден/приземен/озон, най-вече над Черно море.

Последните 12 години тенденцията в България била към покачване на температурата, а в световен мащаб - зачестяване на екстремните метеорологични явления.

Най-подходящото място за изграждане на възобновяеми енергийни източници в по-дългосрочна перспектива за страната ни ще бъде по крайбрежието на Черно море, около Калиакра, тъй като там ще има повече енергия, обясни Спиридонов. Тя обаче ще намалява в планините.

Заради очакваното затопляне от БАН препоръчват райониране на агроклиматичните ресурси. Така например царевицата, зимната пшеница и соята е най-добре да се отглеждат в Североизточна и Северозападна България, посочи Веселин Александров от института.
По думите му, затоплянето ще даде възможности и за отглеждане на 2-ри земеделски култури, но това ще доведе до съкращаване на периода за формиране на добивите, което на свой ред - до техния спад. От института препоръчват да се развиват хибридни сортове, устойчиви както към сухото време, така и към вредители и болести.


Институтът по метеорология и хидрология към БАН не разполага с пари за изготвяне на прогнози в последните два месеца на тази година, заявиха още учените. Към момента не е ясно дали след края на октомври ще има прогнози за времето и ако има - с какво качество ще са те.
Бюджетът на НИМХ за тази година е съкратен с милион и половина лева. Направени са всички възможни съкращения, а в звената, където се работи на смени, работното време е редуцирано от 8 на 6 часа. Това е максималното, което можем да направим, категоричен е директорът на института Георги Корчев, цитиран от БНР.