Обвинението е общо и е било повдигнато много късно на 1 април в сградата на НСлС. Според закона за такова престъпление се предвижда затвор до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева. 

Бившият военен министър Николай Цонев бе задържан за това, че предложил чрез посредник подкуп на следователя Петьо Петров, за да "оправи" разследване. Сумата била 60 000 евро, а посредници били съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов, оповести МВР.

И тримата задържани остават в ареста за 72 часа (до неделя, 4 април), до когато прокуратурата трябва да прецени дали да иска от съда постоянния им арест.
В съда искането ще влезе, когато бъдат готови мотивите за него, каза по-рано днес за агенция "Фокус" градският прокурор на София Николай Кокинов. Искането на прокуратурата ще бъде внесено за тримата заедно, тъй като се касае за едно дело, допълни той.

Мярката на тримата се очаква да се гледа от СГС, който е компетентен по производства срещу магистрати. Само трима съдии от наказателното отделение на съда не си направиха отвод. Всички останали, в т.ч. и председателят Георги Колев се отказаха да гледат мярката още преди прокуратурата да е внесла искането.
 
Според запознати по производството, срещу тримата има приложени СРС-та, които обаче прокуратурата е поискала да бъдат разрешени от съд извън София.

Вижте видео от ареста на Николай Цонев, предоставено от пресцентъра на МВР