Всички републикански пътища са проходими при зимни условия и няма затворени участъци. Над 900 машини на пътноподдържащите фирми са на терен, обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника. Това съобщи на брифинг инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

През нощта имаше частични затваряния на определени участъци за снегопочистване - на отсечки от автомагистралите "Тракия" (на територията на областите София и Пазарджик) и "Хемус" (на територията на област София) беше ограничавано движението на МПС над 12 т. В момента всички автомобили се пропускат и магистралите са проходими при зимни условия, посочи инж. Досев. Той подчерта, че машините не са спирали работа и броят им ще се увеличава при необходимост.

В резултат на добрата организация на пътноподдържащото дружество на АМ "Тракия" по време на снегопочистването се допусна на групи преминаването на тежкотоварни автомобили - между 50 и 100 МПС над 12 т, с което беше избегнато образуването на колона от тирове на Софийския околовръстен път, отбеляза инж. Досев. Той апелира към шофьорите да карат внимателно, да тръгват с подготвени за зимни условия автомобили и да са търпеливи. През нощта, докато е било ограничено движението на АМ "Тракия" за почистване, отново е имало навлезли в магистралата недобросъвестни водачи, което удължи периода на затваряне с над час, каза представителят на УС на АПИ.

Иван Досев информира, че заради влошената метеорологична обстановка Гърция е затворила изцяло преминаването през ГКПП "Илинден - Екзохи" и е ограничено движението на МПС над 3,5 тона през ГКПП "Кулата". Във връзка с това АПИ призовава шофьорите на тежкотоварни автомобили, които планират пътуване към Гърция, да отложат тръгването си до отваряне на граничните пунктове, за да не се налага да изчакват в аварийните ленти и в снега и да се образуват колони на АМ "Струма".

Високопланинските проходи са проходими при зимни условия. Ограничено е преминаването на автомобили над 12 т през проходите "Предела", "Петрохан" и "Троянски", както и в проходите "Рожен", "Печинско" и "Превала", където е забранено преминаването с ремаркета и полуремаркета.

В отговор на въпрос инж. Досев информира, че за снегопочистването в събота и през нощта срещу неделя няма санкционирани пътноподдържащи фирми, тъй като не е имало основание за това. Оставаме нащрек и няма да допуснем компромис с качеството на почистването на пътищата и където установим, че поддържащата фирма не си е свършила работата, ще бъде санкционирана, категоричен бе Иван Досев.