На срещата е била обсъдена възможността културните институции да преминат на делегирани бюджети, които те сами ще могат да управляват, а и да привличат приходи различни от държавните, предаде БНР. Така всеки директор ще има финансовата свобода да решава как да управлява театъра си, а и всеки артист ще има правото да пита къде отиват средствата, добави Мутафчиев.

Българските артисти обявиха чрез различните социални мрежи в интернет, че следващата седмица ще протестират, ако съкращенията на 20% от държавните разходи се приложат автоматично и в тяхната сфера. Това на практика означава затваряне на повече от половината театри.
20-процентните съкращения са една от антикризисните мерки, приети от правителството.  

Преди срещата премиерът Борисов заяви пред журналисти, че "днес ще се срещне с представителите на театралната гилдия, които искали да протестират заради орязване на разходи".
„Искам да ги помоля да четат статистиката – колко опери, да речем, има в Австрия или Франция и колко има в България. Може ли един билет за опера на данъкоплатците да струва 137 лева – толкова излиза той за Старозагорската опера, например, коментира премиерът.
Той е категоричен,че "ще трябва реформа и тук, няма как иначе". Борисов даде запример артиста Камен Донев, който по думите му сам пълни непрекъснато залите – "за два часа изчезват билетите и никой не се оплаква за пари". В същото време имал трупи, които не са посещавани и всеки ден щели да протестират – това не може да продължава така, да глобяваме целия народ, за да съществуват някакви разни малки трупи, смята Борисов.
"Тези, които могат, хората ще отиват и ще ги гледат”, категоричен е той. Някога всяко село е имало читалище, театър, опера - това е било партийна политика, коментира Борисов. Сега обаче времената били други.