Опитът да се осигури възможно най-голям обхват от професионални мнения помага на информираността, но и понякога затруднява взимането на крайни решения в борбата срещу коронавируса. Това стана ясно от изявлението на Бойко Борисов на сутрешния брифинг в Министерски съвет днес.

Премиерът даде пример с някои от ежедневните спорове сред специалистите в Националния оперативен щаб. "Ангел Кунчев иска да разхлабим, да махнем РЗИ-тата от границата, както и КПП-тата. Вчера или онзи ден един час се караха. Аз им казах добре, ще събера правителството", разкри Бойко Борисов.

Според министър-председателя спекулациите за напрежение между него и проф. Мутафчийски са начин да се подрони работата и доверието в правителството и Щаба. "Какво напрежение? От над 20 години ми е приятел. Ние сме го издигали, за да стигне до този пост. По десет пъти на ден говорим".

Бойко Борисов подчерта, че за да имат гласност всички възможни мнения, е създал и алтернативния Медицински експертен съвет. Именно неговият член доц. Атанас Мангъров е най-изявеният противник на "криенето" от вируса.

"През ден Мангъров ми пише: "Браво, айде сега и другото, айде, бъди смел". Горанов натиска всеки ден да отпускаме определени мерки", конкретизира премиерът.

"За да угодим и на едните, и на другите, решихме секретарят на Щаба да излезе и да изчита данните, тоест - който не иска да гледа щаб, чува информацията, ако искате и на прессъобщение ще го пускаме", каза Борисов.

"Извинявам се, съжалявам, но всяко мое изказване започва с "умоляваме хората". Ето днес работят планините, нека да се пазим сами, да се спазва дисциплината и редът. Нека продължим да се пазим, за да можем да отпуснем и все по-нормален да става животът. Няма нито една индикация, че всичко това ще свърши скоро. Умуваме как свиквайки, да живеем с този вирус, с нашите мерки плюс самите хора да се пазят, да се отварят все повече сектори, за да имаме нормален живот в условията на пандемия", добави премиерът.

"Има хора, които мислят и за психичното здраве на хората. Във Франция, например, пускаш есемес, чакаш, като ти кажат "излез", тогава излизаш, каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни? И само с бързите и ефективни мерки сме на най-ниските нива и дисциплината на огромната част от българите сами да се пазят", разясни още премиерът.

"Ползваме цялата палитра от знаещи хора, експертен съвет, събрал съм най-добрите. Ако имаме успехи, ще бъдем всички щастливи, ако имаме загуба, ще е само моя, заключи министър-председателят.