Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в качеството си на национално представителна работодателска организация, изразява своята подкрепа за бързата реакция на вицепремиера и председател на Съвета по киберсигурността - Марияна Николова във връзка с катастрофалното изтичане на бази данни от Националната агенция по приходите (НАП). Това се посочва в съобщение от асоциацията.

От АИКБ приветстват бързината и оперативността, с които Николова е поставила на разискване необходимостта от адекватна реакция и на трите власти в държавата. Асоциацията обаче остава с непроменена позиция, че евентуални промени в Наказателния кодекс следва да се правят след задълбочен анализ на фактите и оценка на въздействието.

"Добрите намерения на вицепремиера Николова, които ние приветстваме и подкрепяме са само една стъпка към започване на възстановяване на доверието в държавността. В момента, без да правим каквито и да са драматични заявления, доверието в държавността е във висша степен минимизирано. Вече имахме възможността да заявим, че всякакъв опит за "замитане" на случилото се руши българската държава", се посочва в съобщението. Затова от АИКБ настояват за пълно разследване на случая от независими външни на системата експерти и призовават изпълнителната власт незабавно да изготви и да даде ход на изпълнението на план за действие за намаляване на вредата от случилото се.

АИКБ остава на позицията си, че подобни "цифрови катастрофи" ще продължат да стават и в бъдеще, ако не се осъществи незабавна промяна в начина, по който работи държавата с електронните данни на българските граждани и българския бизнес.

От асоциацията припомнят, че създаването, поддръжката и управлението на електронните услуги е непрекъснат процес, като при проектирането на системите сигурността е водеща.

АИКБ е готова да съдейства със своя експертен потенциал, там където това е уместно, за изпълнение на всички задачи, възникнали около очевидно много тежкото състояние на кибернетичната сигурност в държавната администрация , посочват от асоциацията.