Лекарите в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение са стабилизирали състоянието на най-тежко пострадалия 38-годишен американец, което е позволило неговото транспортиране в американската военна болница в Рамщайн, съобщиха от лечебното заведение.

Мъжът претърпя три операции, като е излязъл от състоянието на шок и е изписан в стабилно общо състояние, на самостоятелно дишане.

Другият чуждестранен пациент - 46-годишен канадец с американски паспорт, беше приет в УМБАЛ "Свети Георги" с по-леки наранявания. След операция на сухожилието на десния му крак и обработване на множеството рани по краката, той също е изписан от болницата в добро общо състояние.

Експлозията на полигона в Анево стана в събота около 11.30 ч. при стрелба с гранатомет. Американски гражданин загина, а други четирима мъже бяха ранени при инцидента, който е възникнал при планирани експериментални стрелби за изпитания на продукция на полигона на ВМЗ Сопот.

Състоянието на двамата български граждани, пострадали при взрива, също е стабилно.

В момента 29-годишният шофьор на групата, приет с множество рани на двете ръце и раменете, се лекува във Втора хирургична клиника.

25-годишният преводач е в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Той беше опериран в почивните дни от екип съдови хирурзи заради прекъсната артерия на единия крак. Днес той е прехвърлен в Клиниката по съдова хирургия за продължаване на лечението, като също се намира в добро общо състояние, съобщиха дежурните лекари от Университетската болница в Пловдив.

Вчера от Апелативната прокуратура в Пловдив съобщиха, че образуваното досъдебно производство е срещу неизвестен извършител за причинена смърт поради незнание, или немарливост, при изпълнение на дейности, представляващи източник на повишена опасност. По закон предвиденото наказание е от 1 до 6 години затвор.