Окръжна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство по чл.123 от НК във връзка с взрива на площадката в Анево, съобщи пред журналисти на място окръжният прокурор Румен Попов.

При инцидента е починал чужд гражданин - американски, други двама чужденци, единият, от които в критично състояние, и двама българи са в болница. Единият от ранените е канадски гражданин.

Няма данни чужденците да са търговци на оръжие, каза прокурорът.

По договор с ВМЗ-Сопот те са имали възможност да участват в изпитанието на тези гранати с обучителна цел. Оръжията са собственост на друго дружество, но са се съхранявали във ВМЗ.

Обучителите са били от ВМЗ и са квалифицирани за това”, заяви Румен Попов.

Единият от ранените български граждани е преводач, а другият инструкторът. Оръжието е било в ръцете на единия от чуждите граждани и при зареждане е настъпил взрив.

Няма каквито и да било данни за умисъл. Със сигурност става дума за инцидент”, посочи окръжният прокурор.

Разследва се дали са спазени всички изисквания по съхранението и използването на тези гранати, за да се стигне до инцидента.

Оръжието е произведено преди 1990 г. Самият полигон служи за изпробване на боеприпаси.

Собственикът на фирмата, наела полигона в Анево, е подложен на разпит”, добави окръжният прокурор. 

Областният управител на Пловдив Розалин Петков съобщи, че за населението няма никаква опасност, взривът е единичен и не се очакват други.

На място бе и директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Черняев. Той съобщи, че са на място, тъй като има пострадали работници, но уточни, че заради спецификата на дейностите, свързани с въоръжение, инспектори влизат рядко, като последния път е било преди години.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посети полигона край с. Анево, където се запозна на място със създадената организация на работа на служителите от МВР във връзка с днешния инцидент.

Състоянието на ранените

И четиримата пострадали при взривовете в Анево вече са нстанени в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщиха от лечебното заведение.

Те са двама български граждани, един американец и един канадец.

Американският гражданин е в много тежко състояние, е съобщил д-р Кирил Атлиев, ръководител звено "Хирургия" в Отделението по спешна медицина на лечебното заведение.
Пострадалият е с липсваща дясна длан, множество разкъсни рани по хода на дясната мишница и предмишница, фрактура на черепа, пневмоторакс в дясна гръдна половина, наранявания по корема и лявото бедро и разкъсни рани по лявата ръка. В момента лекарите оперират ръцете му.

Вторият пострадал е канадски гражданин. Нараняванията при него са на дясното рамо и ходилото на десния крак.

Пострадалите българи са стабилизирани. Единият е с разкъсвания на двете колена, а другият - на ръцете, главата и дясното рамо. Те също са приети в спешно отделение на УМБАЛ "Свети Георги", като им предстоят допълнителни изследвания и манипулации.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?