9,6 млн.лв. ще бъдат раздадени за поддържка на болниците с инфекциозни отделения, които лекуват пациенти с коронавирус. Тези отделения в страната са 42 по данни на Министерството на здравеопазването.

Болниците в цялата страна разполагат с десет дни, за да подават документи, срокът за което тече от 25 септември. От здравното министерство допълват, че не само държавните и общинските, могат да кандидатстват и частните болници.

"Пирогов" е най-голямата болница, но вече капацитетът на легла в Инфекциозното отделение е пълен.

Условията за кандидатстване са болниците да имат отделения или клиника по инфекциозни болести, денонощна клинична лаборатория, болнична аптека и 24-часов прием за спешни случаи.

Междувременно в Айтос преобразуваха отделението за вътрешни болести, за да могат да лекуват тежките случаи с COVID-19. Екип от двама лекари и шест медицински сестри ще се грижи за болните, след като бе установено голямо огнище в шивашки цех.

В момента лекарите и медицинските сестри се обличат там, където винаги са се обличали, казва Мария Иванова, гл. медицинска сестра. "Заразим ли се, ние няма да можем да работим. Това ни е единственото притеснение. Да осигурим персонала си и безопасността на персонала", допълва Иванова. В града е едно от двете инфекциозни отделения за цялата Бургаска област. Над 90% от приходите идват от клиничните пътеки, които работят по договор.

За да може да лекуваме COVID болни, трябва да отговаряме на изискванията, ние нямаме реанимация, поради което в нормална обстановка не можем да работим тези болни, обясни Паруш Парушев, управител на МБАЛ - Айтос.