11-годишно момче увреди ръката си, изпълнявайки инструкциите на опасна игра от интернет. Предизвикателството се казва "Сол и лед". В него участват и много по-малки деца, съобщи Нова телевизия.

"Открих играта в интернет. Слага се сол и отгоре лед на ръката. Исках да видя какво ще стане. Направих го три пъти. След това ми излязоха синини на ръката, а на другия ден се появиха мехури", разказа 11-годишният Калоян Лаков.

Включил се в играта, за да открие своя праг на болката.

Първоначално Калоян не признал на майка си Калина Кайдъмова какво е направил. Но след като излезли мехурите, притеснената жена го завела в Клиниката по изгаряния на "Пирогов".

"Когато излязоха големите мехури, той ми разказа всичко. Дотогава криеше, а аз, като видях синините, реших, че се е ударил. Резултатът е "Пирогов" и белези за цял живот. Оказа се, че детето е с тежка форма на измръзване. Получава се химична реакция от смесването на вода, сол и лед и температурата пада до минус 21 градуса. Като се получават много тежки увреждания. Формата на измръзване е аналогична на изгаряне и пораженията са много дълбоки. Този експеримент е много опасен", заяви майката на момчето, което вече е претърпяло три интервенции и му предстои четвърта.

По думите й той не е първият пациент на отделението по изгаряне. Много деца преди него са пострадали при същото предизвикателство.

Това не е единствената опасна игра в интернет. 14-годишно момиче беше открито от полицаи на мантинелите на АМ "Тракия". То търсило съкровище. В играта участвали и по-малки деца. Участниците трябва да пуснат локацията си и играта им показва точно на къде да търсят.

"От игра в интернет намерили локация, в която търсят ковчеже със скрити съкровища. Добре че тогава е минал някакъв човек, който се е обадил на полицията. Те са се разхождали с двама приятели между мантинелите на скоростната тангента по пътя за Чепинци на магистрала "Тракия", разкри майката на момичето.