Това е установи проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха за БТА от контролния орган.

Според информацията на етикета от производителя комплектът трябва да съдържа бял дроб, бъбреци, момици, кърпа, черен дроб, шерден и шкембе. Оказало се, обаче, че в опаковката липсват белият дроб, бъбреците, момиците и кърпата. Инспекторите на контролния орган са изискали документи за произход на стоката, по които ще бъде установено и доставеното в магазина количество комплекти. Освен това, след внимателният анализ на допълнително предоставените документи, случаят ще бъде разгледан и като евентуална проява на нелоялна търговска практика.

Проверката е извършена по постъпили на телефона на потребителя 0700 111 22 сигнали на граждани. За деня, на телефона на потребителя преобладаващите обаждания са за консултации за реда за предявяване на рекламации след закупуване на различни стоки, които са проявили някакъв дефект. Сред тях са GSM-апарат, диоптрични очила, битови електрически уреди, лаптоп, обувки и др. Почти всички от обадилите се са позвънили с молба да бъдат информирани за реда за предявяване на рекламации и все още не са се били обърнали към търговеца и не са го уведомили за възникналото несъответствие.

За една част от сигналите КЗП е сезирала и други контролни органи, за да упражнят компетенции относно изтекъл срок на годност и други случаи, свързани с хранителни стоки и др.