Това каза в интервю за „Фокус” доц. Анета Хубенова – ръководител на Клиниката по токсикология в „Пирогов”. По думите й обикновено тези, които имат някакво отравяне от яйца, са обект на Инфекциозна болница, защото тогава се касае за инфекциозно заболяване, а не истинско отравяне.

„Ако при нас дойдат отровени от яйца, обикновено идват хора, които например са попрекалили, при които се проявява гастрит или ентероколит. Те смятат, че са се отровили и тичат към кабинета. Ние ги обслужваме без да ги връщаме. Всеки може да се обърне към нашия кабинет. Най-добре е хората да са здрави, защото тези четири дни им дават възможност да бъдат навън, да почиват, да релаксират, а не голямата консумация да стане причина да ги застопори на едно място. Най-вече да се пазят децата. Знаем, че децата искат да се чукат с яйца, да си покажат уменията и да си играят”, коментира доц. Хубенова.

Тя посочи, че всеки човек има абсолютно индивидуална реакция към всяка една храна. „Податливи на отравяния са хора, които страдат от гастрити, колити. Хора, които имат високо кръвно налягане, ако прекалят малко с яйцата и изядат 5-6-10, има спортисти, които ядат и повече, затова казвам, че всичко е индивидуално. Три яйца на ден покрай празника биха могли да се консумират спокойно. Предразположените трудно понасят повече белтъчна храна от този род, това са хора, които са алергични’, заяви доц. Хубенова.