Разкритият при строителството на метростанция "Св. Неделя" църковен параклис ще бъде демонтиран от археолозите, които работят на място, каза пред БТА Стоян Братоев - изпълнителен директор на "Метрополитен" АД.

Археологическата находка е била разкрита преди около две седмици при началото на строителството в участъка пред ЦУМ. След построяването на метростанция "Св.Неделя", която ще е на дълбочина 24 метра под пътното платно на бул. "Кн.Мария Луиза", над нея ще бъде експонирана цялата разкрита археология в участъка. Това ще е част от архитектурно-комуникационния комплекс "Сердика", който обхваща участъка от бул. "Кн.Мария Луиза" до пл. "Независимост" под Ларгото, обясни Братоев.

Входовете на новостроящата се метростанция от втория лъч на метрото ще са откъм ЦУМ и през съществуващият подлез при Централни хали. Направената томография в участъка пред ЦУМ показва наличие на още неразкрита археология, посочи Братоев. Археологически екипи работят по разкриването на находките в обсега на строителните дейности, като това става преди началото на същинското строителството.

Министърът на културата Вежди Рашидов е инспектирал днес заедно с главния архитект на София Петър Диков спрения строеж на метрото до ЦУМ, съобщиха по-късно от Министерството на културата.

Археологът Снежана Горянова от Националния археологически институт с музей към БАН е показала на министър Рашидов и на Петър Диков апсидата на средновековната църква със запазени фрагменти от стенописи, датирани най-вероятно от XII-и век. До църквата са разкрити и няколко гробни места.
Двамата са разгледали и откритите фрагменти от антични сгради и запазена улична настилка, които най-вероятно са от периода V-VI век. Рашидов е подчертал, че комисия от експерти и специалисти ще извърши спешна проверка на мястото на замразения строеж на метрото до ЦУМ и ще предложи какви мерки следва да се предприемат преди да продължи изграждането на метрото. Той е допълнил, че е впечатлен от разкритите археологически находки и е отбелязал, че сме длъжни да се грижим за културното ни наследство, защото то е онова, което остава за поколенията.

За да бъдат опазени стенописите в разкритата църква, трябва да се изгради временно покритие над тях, е отбелязала Снежана Горянова. Според археолога Марио Иванов от НАИМ на БАН, който също работи на разкопките, два са вариантите находките да бъдат съхранени - или да се извадят и да бъдат експонирани в музей, или да останат на същото ниво, а метрото да мине дълбоко под тях.

Арх. Диков е обещал да се съобрази изцяло с препоръките на експертите на Министерството на културата и БАН и е уточнил, че строежът на метрото ще продължи едва след като се реши как и къде точно ще бъдат експонирани по подходящ начин откритите находки.