Той уточни, че само в гробищния парк в кв. „Бакърена фабрика” има свободни места, а във всички останали паркове се извършват вторични погребения – покойниците се погребват в стари гробове, предаде "Фокус".
Според Григоров преди 8 години към "Бакърена фабрика" са били закупени още 200 декара, които са към края си. Към момента остават свободни около 10 декара. Между 200 и 250 покойници месечно се погребват там, а 1 декар събира около 200 покойници, уточни той.
„Проблемът стои от години пред администрацията на Столична община. Преди време е било лесно да се създават гробищни паркове. Сега създаването на гробищен парк е свързано с редица особености. Нужни са големи инвестиции за купуване на терени, като повечето от тях са частни земеделски земи”, обясни Григоров.
Една от идеите е за замяна на собствениците на тези терени с равностойни терени на друго място.
„Тези терени, за да станат в регулация, трябва да бъдат деактувани от земеделски земи в терени за регулация. Под въпрос е дали имаме достатъчно дълъг период, за да минат тези процедури”, каза още Григоров.
Главният архитект на София е обещал, че ще бъдат предоставени още 35 декара, но по план за тях има предвидени за изграждане административна сграда и църква. Има предложение тези строежи да отпаднат, за да се ползва като парцели за гробове. Друго предложение на главния архитект е за разширение на Малашевското гробище с 40 декара
Венцислав Григоров съобщи още, че догодина ще започне изграждането на комплекс с оборотни гробници в София, които ще бъдат построени на мястото на съборени сгради в рамките на Централни гробища. Идеята на общинското предприятие е там да се полагат покойници, чиито тленни останки ще се обработват със специални биоензими, за да се ускори процесът на минерализация, каза още директорът на "Гробищни паркове". След около 1,5 година тленните останки ще бъдат пренасяни в ниши, които сега се ползват само за полагането на урни, добави той. По думите му в ход е процедурата по изграждане на комплека. Той позволява изграждането на около 800 такива ниши. Григоров обясни, че възприетия период за минерализация на покойник е 8 години, а биоензимите ускоряват процеса.
„Крайно време е да скъсаме със стереотипа, че покойници могат да се полагат само под земята”, бе категоричен Григоров.
Той допълни, че между 80 и 100 млрд. души в света са погребани под земята и целият свят изпитва затруднения с осигуряване на гробищни терени.
Григоров уточни, че броят на частни агенции е около 150, а общинската е само една.
"Държавата трябва да се намеси като регулатор на дейността – не може всеки, който пожелае, да открива такава агенция. Държавата трябва да създаде закон и да се погрижи за образователния ценз на хората, работещи в тази сфера", коментира гробищният шев.
Той поясни, че около 500- 600 лева е средната цена на едно погребение. Към момента общината не предвижда увеличение на траурните такси за гробните места.
„Гражданите не са собственици на гробовете, а са ползватели и плащат такса. Не се разрешава преотстъпка на гробно място, ако не са роднини”, обясни обяче Григоров.
По думите му през последните месеци са намалели набезите на престъпници в гробищните паркове, но бе категоричен, че гробищните паркове трябва да се охраняват от полиция.
"Не може да се ограничи достъпа на лични автомобили до гробищния парк, защото към момента няма изградени паркинги", посочи Венцислав Григоров.
В общия план на София има предвидено изграждането на два големи гробищни парка, за които предстои дълга процедура по изготвяне и реализиране на проектите. Това каза пред Агенция „Фокус” главният архитект на София инж. Петър Диков. По думите му най-вероятно до година и половина – две ще се приключи процедурата за двата гробищни парка, за да бъде решен проблемът с гробищните места за бъдещите 30 - 40 години.
Скоро ще бъдат изградени две частни гробища ще бъдат - в Бояна и на територията на Софийските централни гробища, каза Диков.
"Нашата практика за погребения в момента е срамна за нацията ни, защото повечето т.нар. гробищни паркове не представляват гробищни паркове. Това са места, където не погребваме, а зако паваме умрелите. Това не бива да продължава – то касае живите, не касае мъртвите”, коментира  Диков.