Въпросът за създаване и разполагане на чуждестранни военни бази в Украйна редовно се обсъжда на всички равнища в тази страна, но буди не по-малък, ако не по-голям интерес и в Русия. Темата отново бе засегната косвено и в общонародното допитване, осъществено в неделя по инициатива на президента Володимир Зеленски едновременно с местните избори в Украйна, пише Александър Желенин от РОСБАЛТ, цитиран от БТА.

В допитването - нямащо юридически последици, както изтъкна президентската администрация, - освен подчертано вътрешни теми (украинците бяха питани например смятат ли, че трябва да се наказва с доживотен затвор корупцията в особено големи размери, също и дали подкрепят създаването на свободна икономическа зона в Донбас) бе повдигната и темата "за използване на гаранциите за сигурност, посочени в Будапещенския меморандум".

Ще припомним: в Киев са твърдо убедени, че присъединявайки Крим през 2014 г., Москва е нарушила обещанията си, записани в Будапещенския меморандум от 1994 г. Съответно украинската страна смята, че това й развързва ръцете и тя може да си гарантира сигурност по начин, който сметне за целесъобразен.

При все това, когато взема принципни за страната решения, администрацията в Киев се стреми да се опре на общественото мнение. Пред украинците бе поставен въпросът "Подкрепяте ли правото на Украйна да използва гаранциите за сигурност, определени с Будапещенския меморандум, за възстановяване на своя държавен суверенитет и териториална цялост?" и отговорът бе категоричен - 74,21 на сто от участниците в допитването се изказаха "за".

Така на днешната украинска администрация в известен смисъл бе гласувано народно доверие по проблемите около гарантирането и възстановяването на териториалната цялост на страната. Теоретично Украйна би могла вече да разгледа и въпроса за разполагане на чуждестранни военни бази на своя територия.

Дали ще го направи и ще поискат ли например американците или турците да разполагат свои бази на нейна земя? РОСБАЛТ разговаря за това с военния експерт Павел Фелгенгауер.

- Как смятате, може ли Украйна да позволи в обозримо бъдеще създаването на чуждестранни военни бази на своя територия?

- Украйна няма нужда от Будапещенския меморандум, за да предлага някому (създаването на) военни бази. Страната може да кани, когото пожелае - това е нейно суверенно право. Юридически тя няма нужда от нищо, за да го направи, никой не може да й забрани да кани на своя земя чуждестранни военни на временна основа. Но ако пожелаят, украинците могат да ги канят и за постоянно.

Украйна отдавна вече провежда например съвместни военни маневри в Лвовска област. Там е изграден учебен полигон за постоянни общи учения със западни държави. В Киев има постоянна мисия на НАТО. Над украинска територия извършват полети американски бомбардировачи, придружавани от украински изтребители. Като суверенна страна Украйна има право на това.

- А може ли някой да разположи на постоянна основа свои военни бази на украинска земя?

- Засега нито турците, нито американците, нито европейците не се канят да го правят и така да дразнят Москва. Още повече с оглед хартата Русия-НАТО от 1997 г., според която Западът се ангажира да не разполага на постоянна основа значителни сили в страните от бившия Варшавски договор, започнали тогава да се включват в НАТО (пълното название на този документ е "Основополагащ акт Русия-НАТО за взаимоотношения, сътрудничество и сигурност" - бел. РОСБАЛТ).

По принцип този документ е в сила. Затова натовските гарнизони, разположени в Полша, Румъния и балтийските страни, се намират там на ротационна (тоест временна) основа. Тези ангажименти на Запада обхващат вероятно и Украйна.

Ще добавя, че в Полша и в трите балтийски републики има и сборни батальонни групи, към хиляда военнослужещи във всяка от тези страни. Това са многонационални сили, които също отвреме навреме извършват ротация там.

Тъй че засега няма никакви основания Москва да се тревожи. Наистина Путин каза през 2014 г., че ако не бяхме присъединили тогава Крим, американците щяха да разположат там свои бази, но не съм видял реални доказателства някой да е планирал това.

- А дали ще е възможно това в бъдеще?

- В бъдеще - да. От юридическа гледна точка известна спънка може да е само споразумението между Русия и НАТО, за което споменах. Наистина в него не се казва директно нищо за Украйна и тя не членува в НАТО, но Киев има желание да влезе в алианса.

- А доколко е възможно изобщо това днес - Украйна да стане член на НАТО?

- Засега това е малко вероятно заради позицията на Франция и на Германия. Но днес е по-важно какво ще стане след 3 ноември в САЩ. След президентските избори в Щатите американската политика, включително в Европа, може много сериозно да се промени.