Връщането на хартиената бюлетина и среднощните промени в Изборния кодекс, сред които отказ от район "Чужбина", вдигнаха децибелите в политическия тон отрано сутринта в пленарната зала, а битката "за" и "против" безалтернативното машинно гласуване продължи в кулоарите и в партийните централи. След няколко часа препирни изглежда така, сякаш на този етап диалогът и пътят към преговори за редовен кабинет се препъна в неочаквана мина. Прозвучаха ултиматуми и откази между довчерашни коалиционни партньори и отстъпки от първия мандатоносител, както и заплахи за протести и контрапротести.

Сблъсъкът започна с декларацията на "Продължаваме промяната" от парламентарната трибуна, в която партията изрази остро несъгласие с поправките в Изборния кодекс и напусна пленарната зала. Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров нарече "хартиената мафия" трите партии, които стоят зад връщането на хартията на вота.

"Машинният вот е този, който гарантира честни избори. Не бива да допуснем атаката срещу вота на избирателите с връщането на хартиената бюлетина да успее и внимателно да следим: КОЙ иска вашият глас лесно да бъде направен невалиден, КОЙ иска да контролира свободната воля на стотици хиляди избиратели, КОЙ иска да подмени вашия вот", заяви Андрей Гюров и предупреди, че ще има улични протести.

Групата на ПП напусна пленарната зала и обяви бойкот. Последва и ултиматум от ПП, че няма да преговарят с БСП за кабинет, ако социалистите, начело с Корнелия Нинова, не си променят позицията за връщането на бюлетината.

"БСП трябва да знае, че, ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат - те имат избор, решението е тяхно", предупреди Петков. "Ако решат да подкрепят промените и в залата, те заявяват ясно на своите избиратели - "ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там, където цари задкулисието", заяви съпредседателят на ПП. "Така че това послание да е ясно на всички българи, че демократичната общност - няма да разреши това да стане задкулисно, тихо, никой да не разбере и техният вот да бъде подменен", подчерта Петков.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутатите си и им поръча да потърсят разбирателство с опонентите си в НС, като настоя за крачка назад по отношение на избирателен район за чужбина и ликвидирането на обществения съвет към ЦИК.

"Ние искаме честност и справедливост. Общественият съвет не само, че не трябва да бъде закрит, а го удвоете. Нека всички да са там. Помолете ЦИК да вкара още в този обществен съвет, за да има повече прозрачност. Предлагам да говорите с колегите много разумно да направите всичко възможно, за да гарантирате сто процента честността на тези машини", призова парламентарната си група лидерът на ГЕРБ.

Веднага след това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди, че депутатите са готови да се откажат от някои от своите предложения, но даде да се разбере, че сред отстъпките няма да бъде отказ от връщането на възможността да се гласува и с хартиена бюлетина. Тя отбеляза, че от формацията са готови да оттеглят частта с Обществения съвет, както и за заявленията за разкриване на изборни секции в чужбина, но не даде заден за хартиената бюлетина.

След като ПП и ДПС взаимно се обявиха за "мафия", лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ все пак готовност за диалог с участието на всички партийни лидери по темата за проблемите при машинния вот. Той обаче не прие тона на заплахи с протести, прозвучал в декларацията на ПП.

"Ние ще защитаваме демокрацията в България. И когато от трибуната призовават за това, че ще има неподчинение и блокажи и на София, мисля, че ако тук някой може да блокира някои улици на София, ние можем да блокираме цяла България. Ако някой с 2000 души си мисли, че ще руши демокрацията, ние можем да изкараме 20 000", заплаши Карадайъ. А на репликата на Гюров, че са част от "хартиената мафия", отвърна с "мафията на венецуелската машинация".

След совалки в парламентарните кулоари от ПП и ДБ излязоха с общо изявление, в което призоваха за оттегляне на изборните промени. Лидерът на ПП Кирил Петков постави ултиматум на БСП, а по-късно това беше потвърдено и в обща позиция от трибуната, изразена от председателя на ДБ Христо Иванов. Иванов предложи социалистите да изтеглят законовите промени в Изборния кодекс, а срещу това процесът на диалог в НС да продължи. От своя страна и ДБ ще се откаже от законопроекта си в посока на повишаване на сигурността и прозрачността на машинния вот.

"Призоваваме БСП да оттеглят законопроекта си за промени в Изборния кодекс, ние също ще оттеглим нашия и да започнем диалог на чисто. Ако искате да си намерите повод да участвате в мнозинство на реванша - ваше право", заяви Христо Иванов. И обвини левицата заедно с ДПС и ГЕРБ, че са хвърлили диалога "под влака".

"Вчера в нарушение на правилника не просто бе върната възможността за хартиените бюлетини, а бе предприета доста амбициозна реформа на изборния процес. С ритник бе премахнат избирателния район "Чужбина", упрекна той довчерашните коалиционни партньори и останалите две партии.

"Ще има ли наистина диалог или ще има просто едно мнозинство, което си налага, каквото си реши? След тази безумна нощ последваха призиви и от г-.н Карадайъ, и от г-н Борисов. Диалогът обаче не е смокиново листо да направите това, което сте си решили. Ние няма да участваме в такъв", отсече лидерът на ДБ.

Минути по-късно Корнелия Нинова отказа да изтегли промените в Изборния кодекс. Лидерът на БСП заяви "аз съм в шок" и определи като "истерична" реакцията за промените в ИК, тъй като проблемите пред българското общество са други. "И тази истерия вече буди все повече съмнения за манипулация на машинния вот. Това не е нормална реакция", заподозря тя.

Нинова коментира и ултиматума за преговори за кабинет.

"Тяхна воля, ние не насилваме никого и не се предлагаме на никого. Но да се знае отсега от българския народ кой ще провали възможността за редовен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, социални плащания и гаранции за икономиката. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с тази заявка блокират възможността да продължи промяната на модела, за което се борехме", констатира соцлидерката, като така на практика прекрати отношенията си със своите доскорошни партньори във властта.

Докато партиите в парламента се разделиха до нетърпимост помежду си, още на старта на дебата за връщането на хартиената бюлетина от гражданския сектор реагираха с възмущение.

В писмо до парламентарните комисии и Народното събрание от Гражданско Сдружение "Демокрация и законност" изразиха несъгласие с промените, предложени от БСП, които предвиждат въвеждане на смесено гласуване. В писмото си от организацията посочват, че машинният вот "практически елиминира феномена недействителни гласове, стигнали застрашителни размери особено на местните избори през 2019 г." и е улеснил неимоверно работата по отчитането на резултатите от СИК. "Към момента на обществеността не са показани достоверни представителни данни от социологически изследвания и анализи, които да доказват пряката корелация между намалението на избирателната активност и въвеждането на машинното гласуване. Партиите и политическите лидери са тези, които трябва да мотивират гласоподавателя да отиде до урните, за да упражни конституционното си право на глас", категорични са от сдружението. От "Демокрация и законност" настояват да се запази нормата на Изборния кодекс, която въвежда изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели.

В свое писмо до правната комисия в Народното събрание негативно на приетите на първо четене промени в Изборния кодекс реагират и от Института за развитие на публичната среда. Според допитване на ИРПС през юли, 2022 г. до членове на РИК, отговарящи за подготовката на СИК, еднозначно е било изразено и негативно мнение към връщането на смесеното гласуване в големите изборни секции. Като негативни ефекти от практиката бяха посочвани: значително утежняване на процедурата по отчитане на резултатите; значителен брой грешки в протоколите от смесените секции; значително удължаване на работния ден; нарастване на броя на недействителните гласове. Анкетата сред членовете на РИК показва, че всички намират улеснение в машинния вот, смятат, че той намалява времето за обработкана резултата, броят на сгрешените протоколи намалява драстично, а 59% подкрепят контролното броене на разписки да бъде проведено в извадка от секции за всеки отделен район.

Безспорно е, че въвеждането на машинното гласуване успя да премахне възможността за подаване на недействителни гласове - явление, което през последните години варираше между 5% и 15% при гласуването на "хартия", се посочва в позицията на Института за развитие на публичната среда.

След наситения с политически престрелки пленарен ден е ясно едно - високото напрежение на тема изборни правила ще остане в пленарната зала, а бойкотът на бившите управляващи от ПП и ДБ ще продължи, дотогава, докато промените в Изборния кодекс не слязат от дневния ред. Вече чухме опонентите да се заплашват с протести и контрапротести, за да брани всеки демокрацията така, както той я разбира.