Рекордно дълго продължава заседанието на правната комисия, на което депутатите разглеждат над 100 предложения за промени преди второто четене на закона в пленарната зала.

Народните избраници започнаха да заседават по Изборния кодекс в 14.30 следобед на 16 ноември, сряда и продължават без спирка да приемат поправките и тази сутрин. Заседанието не е спирано.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха смесената форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина", предава БНР.

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на "Демократична България", но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".

С 12 гласа "за" и 11 "против" бе прието и предложението на ГЕРБ-СДС да няма многомандатен изборен район извън страната, предава БТА.

Надежда Йорданова от "Демократична България" определи предложението за т.нар. район "Чужбина" като "поредна стъпка назад в грешна посока, която не е в полза на честните избори". И отбеляза, че когато няма такъв избирателен район българските граждани в чужбина не могат да упражнят преференциален вот, пише БТА.

От своя страна Хамид Хамид от ДПС коментира, че липсва методика, която да определи колко мандата и откъде ще бъдат взети, за да бъдат дадени на район "Чужбина". Според него извън страната има около 2 млн. българи, което прави близо 80 мандата.

Асен Василев от "Продължаваме Промяната" отговори, че има два подхода - да се ползват за база хората, гласували на последните избори в чужбина, или да се използват данни от МВР за напусналите страната.

От ГЕРБ-СДС посочиха като мотив за промяната, че когато няма готовност за въвеждане на дадена промяна, то тя трябва да се обмисли по-внимателно и обстойно.