Лидерът на "Да, България" Христо Иванов излезе с ултиматум - диалог с партиите от тъй наречената "хартиена коалиция" ще има, но само ако бъдат оттеглени законопроектите за промени в изборния закон.

Той призова в декларация от трибуната в НС от БСП да изтеглят проекта си за промени в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина. Иванов обеща, че и ДБ са готови да изтеглят своя и правилникът на НС позволява това да става преди второ четене, ако го поиска вносителят. После обсъждането на необходимите промени в Изборния кодекс да започне начисто с диалог, настоя Христо Иванов.

"Внимателно да се обсъди, да се чуят всички гледни точки и от тази гледна точка ние заявяваме готовност да участваме в такъв разговор, публично", каза той.

"Призоваваме Корнелия Нинова и ръководството на БСП да оттеглят внесения законпроект, като внесат предложение за решение на НС за оттегляне на законопроекта, което още утре да се разгледа в залата", поиска лидерът на ДБ. На подвиквания от лявата част на залата Иванов отвърна от микрофона: "Ако искате да участвате в мнозинство на реванша, си е ваше право".

Иванов констатира още, че "Изборният кодекс е на път да счупи" процеса на диалог, който тъкмо тръгнал в 48-ото Народно събрание. Той разкритикува нощното заседание на правната комисия в НС, на което " с ритник беше премахнат район "Чужбина" и бил вкаран доста голям пакет промени преди второто четене без преди това да са били обсъждани.

"Може да има всякакви критики за района "Чужбина", но не може да бъде изхвърлено през прозореца за една нощ, просто не се прави така", изрази протеста си Иванов. Той коментира и призивите за диалог, прозвучали от ГЕРБ и ДПС, защото вече "диалогът няма кой знае какъв смисъл". "

Призивите за диалог изглеждат ние да станем "смокиново листо" да направите това, което вече сте решили. Ние няма как да участваме в този филм", отсече съпредседателят на ДБ.