При висок градус на напрежение започна пленарното заседание в четвъртък, след като от "Продължаваме промяната" напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу приеманите цяла нощ поправки в изборния кодекс. Това стана след изявление от името на групата от нейния председател Андрей Гюров.

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, една подигравка, в която всички маски паднаха, с цел да се подмени вотът на гражданите. Това беше нападение срещу демокрацията", заяви в декларация от трибуната Гюров. Той протестира срещу връщането на смесеното гласуване и с хартиена бюлетина, срещу закриването на район "Чужбина", вдигането на прага за откриване на изборна секция там и премахването на обществения съвет към ЦИК, както реши по време на рекордно дългото си заседание правната комисия.

"Покушение срещу демокрацията", го обобщи Гюров. И предупреди, че ще има протести срещу хартиената бюлетина. 

"Тази битка ще продължи и по улиците, защото няма български гражданин, който ще приеме тази гавра", закани се Андрей Гюров.

"Вече машините няма да пазят никакви данни, те са превърнати в принтетри на бюлетини, печатат бюлетината и после ГЕРБ и ДПС броят", заключи депутатът от ПП, след което цялата парламентарна група напусна залата.

Последва остра реакция от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви: "Мафията напуска". Карадайъ обърна внимание на председателя на НС Вежди Рашидов да прави забележка и да наказва с отстраняване от заседания депутати, които "наричат опонентите си мафия".

"Народни представители, които в явно нарушение на закона пребиваваха във властта, барабар с машинациите с машините, според тях това е демокрация, а тези, които се опитват да въведат един нормален ред по европейски модел, те този модел да го наричат мафия", възкликна лидерът на ДПС. "Тези, които се окачествиха какви са на терена на политиката, те си заминаха", констатира той липсата им. А Рашидов реагира на упрека, че не ги порица навреме, с репликата: Съжалявам, но няма на кого да направя забележка".

Няколко минути по-късно пленарната зала избухна в смях, след като Кирил Петков влезе в пленарната зала, за да попита нещо представител на администрацията на НС на трибуната. Оказа се, че Петков е закъснял за работа и впоследствие е научил, че неговите съпартийци са излезли. Според него самия, той се е върнал само за да си вземе депутатската карта.

Снимка: БТА