Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ анонсира желание за лидерска среща по темата за машинния вот с участието на ръководствата на всички партии в НС пред погледа на медиите. Целта е гарантиране на правото на глас на всеки български гражданин според Конституцията, а не ограничаването му, обясни той в защита на приетите промени от правната комисия, които връщат смесеното гласуване - и с бюлетина, и с машина. Карадайъ не скри възмущението си от бойкота на ПП и ДБ заради връщането на хартията на вота.

"Ние ще защитаваме демокрацията в България. И когато от трибуната призовават за това, че ще има неподчинение и блокажи и на София, мисля, че ако тук някой може да блокира някои улици на София, ние можем да блокираме цяла България", заяви на брифинг в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Повод за изявлението му стана декларацията на "Продължаваме промяната" срещу връщането на хартиената бюлетина и заканата за улични протести.

"Ако някой с 2000 души си мисли, че ще руши демокрацията, ние можем да изкараме 20 000", репликира задочно Карадайъ.

"Някои хора с ясното съзнание, че целенасочено нарушават законите на страната, се включиха в политическите процеси на България. Те живеят с представата, че историята и живота започва от сега. За тях е по-важна венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани. Въпросът е в доверието в крайния резултат на изборите", каза по адрес на ПП лидерът на ДПС.

"И в един момент лъсва, че този тип венецуелски машини са по-важни, отколкото защитата на право на глас на всеки избирател. Това е големият проблем. И затова аз ги наричам "мафията на венецуелската машинация" с тези машини, добави Карадайъ.

Той е категоричен, че целта на изборния процес е не да затрудним още повече избирателя, като посочи, че от 600 000 по-малко гласували на последните избори една голяма част не са отишли до урните от притеснение и недоверие към машините.

"Не може да има брой подписи, равен на разписките от машините, обаче машинният вот в протокола да е различен. Този софтуер как работи, че да се получи тази разлика? Оттам нататък как можем да имаме доверие?", попита лидерът на ДПС.

Стана ясно още, че от партията са разбрали от медиите, че срещата им с ПП за бюджета днес е отменена, както по-рано обяви Кирил Петков.