"БСП за България" не може да изтегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс, той е минал през комисия. Това каза на брифинг в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова.

По думите ѝ може да се вземе решение на Народното събрание за изтегляне на законопроекта.

По-рано днес "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" призоваха БСП да оттегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс (ИК), а разговорът за изборния процес да започне начисто. Ако искате да разговаряме за ИК и да има диалог, сме готови, увери Христо Иванов от "Демократична България". И добави, че ако левицата желае да участва "в мнозинство на реванша", изборът е техен.

Ние питаме да слагаме ли "червена линия", уважаеми демократи, да си отмените решението за оръжията, за самолетите, за всички решения, които бяха взети буквално десет дена след започване на парламента, каза още Нинова.

БСП е шокирана от думите на Христо Иванов, че решението за закупуване на самолетите е "частно". "А въпросът за Изборния кодекс бил общосветовен.

"Шокирани сме от две думи на Христо Иванов, когато го попитахме за самолетите и войната, той каза: "Това е частно решение". Какво означава това? Това било частно решение, а за Изборния кодекс е световно. Не искали БСП да участва в правителство. Тяхна воля!, каза Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова очерта коя е червената линия между левицата и ПП и ДБ.

"ПП не искат да преговорят с нас за мандат. Тяхна воля, ние не насилваме никого, но да се знае от сега кой ще провали възможността за редовен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, социални плащания и гаранции за икономиката. ПП и ДБ с тази заявка блокират възможността и за промяна на модела, за който се борят и каква е причината - смесеното гласуване, което е най-демократичното и това се превръща в червена линия и тази истерия буди все повече съмнения за манипулация на машинния вот", коментира тя.

Според нея разговорът за промените в Изборния кодекс е на много висок тон и вече е започнало лепене на етикети, плашене с протести и контрапротести.

"Ние призоваваме всички да се успокоим и да вземем разумни решения. Щеше да е много добре, ако спорехме така по социалната тема, но не става", каза Нинова.

Тя обвини ПП и ДБ, че са задали истеричния тон.

"Партиите, които си залепиха етикета за демократични и проевропейски, оспорват европейската демокрация, защото никъде в Европа не се гласува с машини", отсече соцлидерката.

Според нея новината на деня е предложението на БСП парламентът да излезе с единна позиция за приемането ни в Шенген.

"Декларация до всички страни в ЕС. Тази декларация беше приета без гласовете на ПП и ДБ, които се самоназоваха проевропейски партии. В социалната комисия по предложение на ПП отпадна от дневен ред обсъждането на Закона за семейни помощи за деца, великата социална програмата на ПП се самоопроверга с това гласуване, това е за проевропейските и социолно ориентирани колеги от ПП и ДБ", отбеляза Нинова.

Тя упрекна още ПП и ДБ, че си позволяват да лепят етикети като "статукво" на партиите, които подкрепят промените в Изборния кодекс.

"Не се гнусят да гласуват с ГЕРБ и ДПС за износ на оръжия за Украйна, плащане сега и веднага за нови самолети. Договорът влезе вчера и ще видим как ще излезе. Значи не е проблем да поставят пред риск въвличането на България във войната, но е проблем, когато БСП иска да гласува други неща", допълни Нинова.

"Призоваваме всички да се успокоим и да вземаме разумни решения с разумни аргументи. Щеше да е много хубаво, ако с такъв плам спорехме за детските надбавки, но не става. В социалната комисия отпадна от дневния ред гледането на Закона за семейни помощи на деца. Великите 16 социални предложения на ПП се самоопроверга по този начин", посочи Нинова.