Депутатите от "Продължаваме България" и "Демократична България" няма да влязат в пленарна зала в знак на протест срещу приемане на промените в Избирателния кодекс и няма да се върнат до утре, когато се очаква законопроектът да влезе в пленарна зала.

След спешна среща лидерите на двете коалиции в парламента обявиха, че връщането на хартиената бюлетина, отмяната на район "Чужбина" и разпускането на Обществения съвет към ЦИК е "демонстрация на сила на мнозинството на реванша", която "демократичната общност няма да позволи да се случи", съобщава БНР.

Кирил Петков постави ултиматум - отказ от хартиената бюлетина срещу преговори за правителство.

"Няма да влизаме в коалиционни преговори с ГЕРБ, независимо с кой мандат. Те имат избор и ако решат да подкрепят промените в Изборния кодекс, значи казват на своите избиратели "ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там където цари задкулисието". Демократичната общност няма да разреши задкулисно вотът да бъде подменен", заяви Петков.

И отправи предупреждение към социалистите.

"БСП трябва да знае, че, ако тези решения, се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат. Те имат избор, решението е тяхно и ако решат тези решения да ги подкрепят и в зала, те заявяват ясно на своите избиратели: Ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там където цари задкулисието".

"Продължаваме промяната" отменя и срещата с ДПС, насрочена за днес, на която трябваше да се обсъждат приоритетите в бюджета за 2023 г.

"ПП и ДБ искаме българските граждани да разберат, че, докато са спали тази нощ, беше проведена "Нощта на хартиената бюлетина" и коалицията зад тази хартиена бюлетина вече е ясна на всички. Ние няма да позволим, миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат - няма да го позволим", заяви пък лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

От своя страна Христо Иванов бе категоричен, че връщането на хартиената бюлетина е демонстрация на сила на мнозинство на реванша. "То е готово или да управлява или да спечели нови избори. БСП не само върна възможността да се гласува с хартия, видяхме сериозна ревизия на изборния процес без никакво обсъждане и със сериозни нарушения на процедурата. Цялото заседание на Правната комисия е в нарушение на процедурата", обяви той. И допълни, че цялата заявка за диалогичност е хвърлена "под влака".

"Всички приказки за това как трябва да се обмислят предложенията в Изборния кодекс на ГЕРБ, не се случиха. Няма да позволим предложенията да се внесат тихо", закани се Иванов.