С българския и европейския химн депутатите от 49-ото Народно събрание започнаха работата си през новата сесия. Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на отец Боян Саръев и на Сливенския митрополит Йоаникий - първото по предложение на "Възраждане", второто по искане на ДПС.

Депутатите отхвърлиха настояването на "БСП за България" да бъдат изслушани премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел за ангажиментите, които страната ни е поела за приемането в Шенген по въздух - подкрепиха ги само от останалата част на опозицията. Веднага след тържественото откриване на сесията лидерите на мнозинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се събраха на "работна, а не на лидерска среща", по думите на Бойко Борисов. След нея излезе само новината, че са се разбрали да се подкрепят взаимно за двамата кандидати на парламента за конституционни съдии.

Откриха новия политически сезон с традиционните декларации: ГЕРБ постави за цел пълен мандат

ГЕРБ препотвърди ангажиментите, поети в началото на мандата при съставянето на кабинета. Заяви го зам.-председателят на ПГ Теменужка Петкова, а не председателят на групата Десислава Атанасова, каквато е била досега традицията. Бившата енергийна министърка посочи, че отдавна вече не стои на дневен ред въпросът с кой мандат ще бъде съставено правителството.

"Двете големи задачи за изминалата пленарна сесия бяха изпълнени - промени в Конституцията, които да положат основите на реформата в съдебната система, и приемането на бюджета за 2024г.", заяви Петкова. "Това е постепенно връщане към нормалното функциониране на държавата", отбеляза тя.

За настоящата пленарна сесия приоритет е работата по Плана за възстановяване и устойчивост и усилията за пълноправно членство в Шенген и еврозоната, подчерта депутатката от ГЕРБ. 

"Адекватното геополитическо позициониране на страната, нейната европейска интеграция и съхраняването на парламентарната демокрация са актуални задачи и занапред", добави Теменужка Петкова. Тя посочи, че са длъжни да бъдат откровени с избирателите.

"Надявам се, че ротацията ще бъде повод да наричаме нещата с истинските им имена. Безспорен факт е, че парламентът си върна инициативата и позицията в република с парламентарно управление след политическата криза. Отвъд злободневните страсти, които са неизбежни, не бива да забравяме, че всеки от нас представлява целия български народ, а не само собствените си избиратели, и обиждайки се, обиждаме всички българи", напомни тя.

"Наш ангажимент е да изберем председатели и членове на десетки органи, които от години работят с изтекъл мандат. Тази успешна задача минава през осмисляне на ротацията и оттам изпълняване на пълен мандат", формулира целите Теменужка Петкова.

Снимка: БТА

Планът на ПП-ДБ за 2024 година е промяната да продължи, а мечтата на Кирил Петков - "всеки държавен служител да не третира държавните пари като негови"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков направи равносметка за постигнатите цели през 2023 година.

"Осигурихме финансиране на проекти на хора от общини в цялата страна, за да подобрим техния живот.  Бюджетният дефицит е много под 3% - този процент не само премахна страха, но и ни дава възможност за влизане в еврозоната още през 2025 година.  Имаме отчетност при главния прокурор, вече няма главен прокурор, на чиято глава да е само Господ, главният прокурор може да бъде разследван. Имаме некорумпирана Антикорупционна комисия. Влязохме в Шенген - тази стъпка беше много важна и очакваме скоро и сухопътните граници да бъдат отворени. Променихме Конституцията", отбеляза Петков.

И подчерта, че промените се случват по-бавно, отколкото им се иска, но все пак се случват.

"Страхът на българите, че ще умрат от студ без руски газ, изчезна. Хората вече знаят, че има пари за нормални пенсии и за заплати за учителите, които са по-високи от средните за страната, защото образованието е важно. Това са промени на мисленето и очакването на българите и те са тези, които остават във времето", категоричен беше съпредседателят на ПП-ДБ.

По думите му планът им за 2024 година е тази промяна да продължи. "Институциите трябва да станат прозрачни и работещи. Службите за сигурност трябва да бъдат реформирани. През 2024 година ще държим приетите закони да бъдат приложени", каза още Петков.

"Моята мечта е всеки държавен служител да не третира държавните пари като негови, а ако го направи - да има риск за такова поведение. Очаква ни много работа, надявам се в това НС да вдигнем качеството на работата, да спрем да използваме езика на работата, нека не с думи, а с дела да покажем защо сме избрани тук", добави бившият премиер.

Снимка: БТА

"Възраждане": Българският народ е търпелив като вол, но става страшно, когато избухне

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предпочете да открие новата сесия с декларация за поругаването на паметника на Граф Игнатиев в центъра на Варна, като припомни, че именно той е бил човекът, който е формулирал Санстефанския идеал на освободена България. "Нашата страна се превърна в бойно поле, в което една банда си позволяват да лепят позор на нашите чела", заяви Костадинов. И припомни, че паметникът е изграден по решение на Общинския съвет в морската столица през 1902 г. "Човекът, благодарение на който България беше възстановена на картата на света и благодарение на който Варна е в границите на България, вчера беше поруган. Беше поругано националното достойнство на нашия народ. Води се война с българската история от самозвани историци. Не е далеч моментът, в който тези съвременни еничари ще започнат да говорят, че България не е освобена от турско робство, а че е била окупирана от руснаците. На косъм се разминахме да бъде премахнат националния празник", каза лидерът на "Възраждане", като обобщи, че този "брутален и последователен антибългаризъм е основната черта на управленията от последните години. Костадинов заяви, че паметникът ще бъде възстановен и предупреди, че българският народ е търпелив като вол, но когато това търпение избухне, онези, които са го провокирали, плащат много висока цена.

Снимка: БТА

ДПС продължава да работи за евроатлантизма, пълноправното членство в Шенген и еврозоната, промяната в съдебната система

"2023 година дойде и си отиде с войни, конфликти, кризи и нестабилност, ние влязохме в нея с избори в търсене на изход от политическата криза. Само ДПС посочи, че се е скъсала връзката между хората и институциите. Изходът от кризата беше намерен със съставянето на евроатлантическото мнозинство в НС", коментира в началото на декларацията си Йордан Цонев.

В равносметката си за 2023 година той още подчерта, че по инициатива на ДПС в различни сектори са били увеличени доходите, "за да усетят хората, че те са в основата на политическия процес". Освен това по предложение на ДПС в бюджета е била поместена голяма общинска инвестиционна програма.

"Потвърждаваме ангажимента си към хората и през 2024 година за повишаване на доходите, по-добри условия за бизнеса, за общините. Потвърждаваме и нашия ангажимент да продължим да участваме в приемането на законите за завършването на промените в съдебната система", добави още Цонев.

По думите му най-важното, което се е случило през 2023 година и с промяната в Конституцията, е, че конституционно закрепеният модел е бил възстановен - в НС да се вземат решенията и отговорността за политиката на страната да е в народните представители.

"Без да звучи нескромно, ние имаме огромна заслуга това да се случи", подчерта Цонев.

"Уверявам ви, че през 2024 година ще работим за утвърждаването на евроатлантизма, пълноправното членство в Шенген и еврозоната, промяната в съдебната система, повишаване на доходите и жизнения стандарт на хората", каза още представителят на ДПС.

Снимка: БТА

БСП: 2024 трябва да е годината на разглобяване на сглобката в името на доброто на България

Влязохме 3% в Шенген и останахме 97% извън него, обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова, като обясни, че точно на толкова се равнява стокообменът ни с шенгенските държави. "Дотам стигнахте, че бизнесът да настоява за бойкот на австрийски фирми. Вместо облекчение по границите, засилен контрол и опашките вече започнаха. Какво постигнахте? Национално предателство на прага на евроизборите, унижихте българския народ, като се съгласихте да я приемат само по въздух и водано и унищожаване на усилията на редица партии и правителства. Предадохте тези многогодишни усилия на много хора, партии и държавници за пълноправно членство в Шенген, заключи Нинова.

Соцлидерката обвини управляващите, че са скрили премиера Николай Денков и външната министърка Мария Габриел от поисканото изслушване - да обяснят какви ангажименти сме поели пред Австрия и Европейския съвет. Нинова отново прочете споразумението, според което ще приемаме обратно регистрирани у нас "неограничен брой бежанци". Обвини властта, че с промени в закона ще задължат общините да поемат издръжката им.

"Помни ли Борисов 2018? Решението относно политиката относно миграцията. НС реши - задължава МС да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Какво ми се кълнете всички в парламентарната република? Кой погазва решенията на парламента и парламентарната република? Решение на НС е закон. Но днес скрихте и Денков, и Габриел", заяви Нинова.

Тя разкритикува, че управляващите са изпратили старата година с рязане на ръце и крака на торти и са я посрещнали със същите намерения. Разкритикува още промените в Конституцията, които, по думите й, разграждат държавността. "Изпратихме старата година със страховете от война и я посрещаме така", каза още Нинова и обвини министър Тодор Тагарев, че вече иска да ни включва и в битката с йеменските бунтовници в Червено море.

В критиките си лидерът на БСП установи, че за първи път сме нетен вносител на ел. енергия в първите дни на новата година и че за няколко месеца властта е съсипала държавни предприятия, някои от които вече са във фалит. Нинова обеща, че БСП ще продължи да се бори със задкулисието и паралелната държава, която "се разшири и обогати" с ПП-ДБ и ДПС.

"2024 трябва да е годината на разглобяване на сглобката в името на доброто на България", заключи Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

ИТН: Оказа се, че когато човек си мисли, че по-зле не може да стане, трябва да си помисли добре, защото може да пръкне някое ПП и да докаже обратното

"6 месеца управление на сегашното правителство на ПП-ДБ с любезното съдействие на ГЕРБ и ДПС са достатъчни за няколко извода. Най-бруталният извод обаче е, че България не е имала по-унизително, некомпетентно, неморално и вредно правителство в най-новата българска история", заяви от парламентарната трибуна и председателят на ИТН Тошко Йорданов.

"Публично и пропагандно това управление използва 4 заявки за цели, които да играе ролята на смокиново листо, криещо срамотиите на тоя кабинет и оправдаващо циничния характер на сглобката - Бюджет 2023 година, Шенген, еврозоната и промените в Конституцията", коментира още Йорданов.

По думите му 2023 година е завършила с дупка в приходната част толкова голяма, колкото е бюджетът на София.

"Във финансовия свят това е огромен провал.Неинвестираните милиарди бяха непрозначно изхарчени от този рецидивист Асен Василев", посочи представителят на ИТН и добави, че "България не е част от Шенген и няма дата, в която ще се присъедини. Този кабинет се съгласи Австрия да ни върне всички афганистанци и сирийци, преминали през България".

"Убеден съм и знам, че българските граждани ще посрещнат с огромна радост в собствения си град върнатите бежанци и ще ви засипят с чиста, натурална, физическа любов за това, което направихте", подчерта Йорданов.

Депутатът от ИТН отбеляза, че годишната ни инфлация е 5,4% по данни на НСИ и по думите му България няма дори и теоретичен шанс да покрие критериите на еврозоната за инфлацията. 

"Промените в Конституцията бяха унищожени от критики и подкрепени единствено от сглобката. Сега ще изчакаме решението на КС с ясното съзнание, че вие - сглобкаджиите, посягате с мръсните си ръчички и в тази посока с цел да унищожите дори основни политически принципи като този за разделението на властите и взаимния контрол", продължи Йорданов и завърши декларацията си с думите:

"Оказа се, че когато човек си мисли, че по-зле не може да стане, трябва да си помисли добре, защото може да пръкне някое ПП и да докаже обратното. Оказа се, че всъщност най-голямото дъно в българския политически живот всъщност са ПП - с тяхната проява започна безпрецедентно насъскване на едни групи хора от българите срещу други групи българи. Изкривената идеология и чистата нагла лъжа са вашите изразни средства. ПП така или иначе сте тръгнали към политическото бунище, а крепящите ви ГЕРБ и ДПС колкото по-дълго останат с вас, толкова повече се маргинализират накрая. И когато паднете от властта, а това е неизбежно, бъдете сигурни, че не просто ще бъдете изгонени, но преди това хората ще ви накарат да си платите за всичко".

Снимка: БТА

 

В първия ден от преговорите - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се разбраха за конституционните съдии

Без изненада ГЕРБ номинира председателя на парламентарната си група Десислава Атанасова за конституционен съдия. Бойко Борисов пък заема мястото й начело на парламентарната група. Ден по-рано стана известно, че кандидатурата на ПП-ДБ в Конституционния съд ще бъде експерт, а не политик - бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков. Срокът за номинации беше до 18:00 часа днес, а двете места на парламента в КС стоят непопълнени и с изтекъл мандат от две години. Същевременно Конституционният съд трябва да се произнесе дали двамата съдии, които трябва да влязат от парламента този месец, трябва да изкарат пълен мандат или да довършат остатъка от него. Трите формации зад кабинета се разбраха за подкрепа и на двете кандидатури за КС.

Снимка: БТА

В началото на заседанието председателят на НС Росен Желязков изброи в кои регулатори и други държавни органи предстои попълване на вакантните места или смени на членове с изтекли мандати. Желязков изреди комисията по досиетата, комисията за защита на личните данни, инспектората към ВСС, управител на НОИ, избор на двама конституционни съдии, членове на фискалния съвет, на Сметната палата, както и на комисията за защита от дискриминацията. Предстои избор на членове на комисията за финансов надзор, на националното бюро за контрол на СРС-та, избор на съдии и прокурори във Висшия съдебен съвет и във Висшия прокурорски съвет, според последните корекции в Конституцията. На дневен ред е и избор на двама комисари от КЕВР, както и на членове на комисиите за отнемане на незаконно придобитото имущество и за противодействие на корупцията. В списъка е и попълването на състава на националния съвет на българите извън страната. 

Снимка: БТА

Програмата на парламента за двудневната работна седмица

След старта на заседанието и политическите декларации депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за закрила и развитие на културата и промени в постоянни комисии. Изслушан беше и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г. По време на изслушването му БСП протестира, че лидерите на мнозинството отишли да разпределят постове в "шушу-мушу по стаите", докато трябва да решат проблема с поскъпването на водата.

Законът за професионалното образование и обучение, Законът за признаване на професионални квалификации, Законът за висшето образование и промени в Закона за предучилищното и училищното образование влязоха също в програмата на кратката депутатска работна седмица от само два дни.

В петък от 9:00 часа е предвиден блицконтрол, в който ще участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Очаква се тогава БСП отново да попита за ангажиментите, които сме поели пред Австрия за пускането ни в Шенген по въздух. След това от 11.00 започва и редовният парламентарен контрол с участието на останалите министри. 

Снимка: БТА