ДПС ще подкрепи кандидатурите за съдии в Конституционния съд, издигнати от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран от БТА.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че кандидатурата на партията за конституционен съдия ще е Десислава Атанасова.

Вчера от пресцентъра на ПП-ДБ съобщиха, че техният кандидат ще е Борислав Белазелков.

Има всички шансове това управление да изкара цял мандат, каза пред журналистите Пеевски. Нека да мине ротацията, защото това е много важен момент и по-нататък ще видим, допълни Пеевски и коментира, че все още се говори само за един вицепремиер в новия кабинет.

Той се обърна към журналистите с молба да не се обсъжда възможността ДПС да влиза в управлението.

"Ние не искаме да участваме в управлението нито на ниво министри, нито на ниво зам.-министри", категоричен беше Делян Пеевски.

Когато започнем да разговаряме за регулаторите, ще ви уведомим. Няма квоти, категоричен беше Делян Пеевски.

Пеевски потвърди, че е участвал в днешната лидерска среща, която се проведе преди началото на заседанието на Народното събрание. Акцентът беше предварителният разговор по програмата на парламента. Искаме ясна програма какво ще работи парламентът, защото Народното събрание трябва да работи със същия темп, както в предишния сезон, от който сме много доволни, каза председателят на ПГ на ДПС.

Относно искането му Тодор Тагарев да се яви в Народното събрание заради липсата на покани към депутати за ритуала по освещаване на бойните знамена на Богоявление, Пеевски каза, че не е искал оставката на министъра на отбраната, а е поискал той да се извини на парламента.

"Не е сериозно една невинна експертка, една жена да понесе цялата отговорност, защото над нея има още няколко лица, които са го одобрили, а както самият министър сподели и се извини, е минало и през него. Това е грешка за мен, затова очаквам той да си поднесе извинения на парламента. Няма нищо повече, не търсим сензация.", каза още Пеевски.

Писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е насочено към всички наши структури, каза в отговор на въпрос Пеевски.

"Ще има ново начало в ДПС, ние се връщаме при хората, защото смятаме, че на определени места връзката е загубена, започваме интензивни срещи с всичките си структури по места и да се върнем там, откъдето е тръгнало ДПС", обясни Пеевски.