Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия. Това потвърди в кулоарите на парламента лидерът на партията Бойко Борисов след първата лидерска среща по темата за попълненията на НС в КС, за ротацията и останалите вакантни места в регулаторите. Той съобщи, че след избора й той ще оглави парламентарната група на ГЕРБ, която досега ръководеше Атанасова.

"Тъй като се лиших от Деси Атанасова, предложих аз да съм председател и групата го прие с голяма радост", пошегува се той.

Той обясни, че и досега е имало много политически лица в Конституционния съд - по повод факта, че ПП-ДБ и безпартиен съдия.

"Последният пример за конституционен съдия от политическа сила бе Янаки Стоилов. Тогава никой не говореше за политически назначания. Качествата на г-жа Атанасова надвишават далеч качествата на г-н Стоилов като юрист. Аз съм убеден, че тя ще се справи и ние стоим зад нея", коментира Борисов.

"Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време. Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв. Ако бъда избрана и моята кандидатура получи подкрепата на пленарната зала, ще се стремя да пазя правото дори от закона", каза от своя страна Десислава Атанасова.

Лидерът на ГЕРБ не издаде повече конкретика от преговорите. "За ротационното председателство го казах вече - когато се договорим за всичко, ще ви уведомим. Конституционният съд беше пръв", обясни той кое е било първото на работната среща, което е трябвало да решат. На нея са поканили да присъства и лидера на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Трите формации са одобрили двете кандидатури за КС от квотата на парламента.

"Тъй като КС беше пръв, всички колеги си разменихме подписите - с Кирил Петков, с Христо Иванов, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, аз за техния кандидат и съответно - те за нашия", обясни Борисов. 

Борисов съобщи, че разговорите ще продължат през всичките дни. "Днес не сме имали лидерска среща, а работна. Утре ще се се присъединят Николай Денков и Мария Габриел. Те също ще обсъдят работата на министрите. Няма как да предложим друг за премиер. Премиерите са ясни. По споразумение имаме много ясни правила с колегите. Двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел", посочи Борисов.

Той отхвърли на този етап идеята за Асен Василев като втори вицепремиер.

"Той беше предложен за вицепремиер и миналия път, но ние не го подкрепихме. Вицепремиери са Денков и Габриел. Това е. Така сме се споразумели", категоричен бе Бойко Борисов.

"По споразумение имаме много ясни правила с колегите - двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел, при ротацията е същото. За вицепремиери нови и каквито и да са били резки движения, считам, че не трябва да се говори, защото всичко е много крехко и трябва много внимателно, само при единомислие, да се правят промени", каза Борисов.

И коментира евентуалните министерски рокади след ротацията.

"Само там, където имаме единомислие, ще трябва да се правят промени. Всеки си бърбори нещо и ние после трябва да се оправдаваме. Когато си в такава некоалиция, има значение какво казват и другите. Аз казах да изчакаме анализа на Денков и Габриел и тогава да се вземат решения", добави той.

Борисов отново изказа недоволство от работата на спортния министър Димитър Илиев. Илиев беше защитен от премиера Николай Денков преди ден, че изпълнил управленската си програма, с изключение на една точка от нея, по която в момента се работело.

"Когато има корупция в Министерството на младежта и спорта за стотици левове, какво да направим? Ако колегите ме убедят, че парите са били за чистачите, нека остане министърът. Асен Василев е министър. Ако колегите от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят, ние ще го подкрепим", все пак направи реверанс Борисов.