БСП поиска от зам.-председателя на НС Росица Кирова да покани ръководствата на парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС обратно в пленарната зала. В нея се провежда изслушването на председателя на КЕВР Иван Иванов, който обяснява за поскъпването на водата в цялата страна по предложение на ПП-ДБ. Лидерите на мнозинството обаче напуснаха заседанието веднага след откриването на новата сесия с политически декларации от всички групи. В техния план за днес са преговорите за регулаторите и ротацията, както обяви преди дни Бойко Борисов.

"Направете необходимото да осигурите присъствието на управляващите партии от мнозинството", обърна се към Росица Кирова лидерката на БСП Корнелия Нинова. "Къде са тези, които управляват държавата? Къде са тези, от чиито решения зависи? Ей там в стаите, шушу-мушу, разпределят регулаторите", констатира Нинова. По думите им виждаме "две Българии" - едната очаква подкрепа заради поскъпването на водата, а другите си разпределят постове.

Нинова обходи посочи празните първи редове на залата. "ПП-ДБ - никой, ГЕРБ - никой, ДПС - никой, къде са? Да дойдат тия хора тук, защото това, което обсъждаме, е от най-важните въпроси, а не разпределението на порциите от властта", отбеляза тя. По думите й именно КЕВР е един от регулаторите, на които управляващите ще попълват състава. "Ама преди да си го разпределите елате тук и решете проблема с цената на водата", подкани соцлидерката.

"Убедена съм, че колегите следят дебата", отвърна зам.-председателката на НС Росица Кирова.

Атаката на БСП обаче продължи и с искане за пленарна почивка от 30 минути, изговорена от Георги Свиленски, за да се върнат лидерите на мнозинството и да чуят проблемите на гражданите по време на изслушването на шефа на КЕВР. Такава бе дадена.

По време на изслушването на Иван Иванов стана ясно, че КЕВР има ограничени правомощия по отношение на ВиК операторите, защото не е въведен лицензионен режим, като е в енергетиката - при природния газ и електроенергията,. Иванов се съгласи с депутати, които посочиха драстични данни за увеличението на водата. Тя поскъпва в Разград и Силистра до 6 лв. за кубик, увеличението във Видин е 28%, в Сливен 42%, а в Берковица 80%.

"Видин и Разград надхвърлиха цената за социална поносимост. Доброто решение е да се въведат водни помощи, а не да продължава този модел. Иска се промяна в закона, за да може социално слаби да ползват водата като общо благо", заяви председателят на КЕВР.

БСП също заявиха, че ще направят предложение за въвеждането на "водна бедност", по подобие на "енергийната бедност", но подчертаха, че решенията принадлежат на управляващите, които отсъстват от залата.