Според един настоящ високопоставен американски служител и един бивш такъв, запознат с дискусиите, американски и европейски служители са започнали сдържано да разговарят с украинското правителство за това какво биха могли да включват евентуалните мирни преговори с Русия за прекратяване на войната, съобщи Ен Би Си нюз.

Разговорите са включвали много широки очертания на това, от което Украйна може да се откаже, за да постигне споразумение, твърдят служителите. Някои от разговорите, които длъжностните лица определиха като деликатни, са се провели миналия месец по време на среща на представители на повече от 50 държави, подкрепящи Украйна, включително членове на НАТО, известна като Контактна група за отбрана на Украйна, казват длъжностните лица.

Дискусиите са признание за динамиката във военно отношение на фронта в Украйна и в политическо отношение в САЩ и Европа.

Разговорите са започнали на фона на опасенията на американски и европейски служители, че войната е стигнала до задънена улица, както и за възможността да се продължи предоставянето на помощ на Украйна. Служителите от администрацията на Байдън също така са обезпокоени, че Украйна не разполага с достатъчно сили, докато Русия има привидно безкраен запас, твърдят източниците. Украйна също така изпитва затруднения с набирането на войници и наскоро стана свидетел на публични протести срещу някои от изискванията на президента Володимир Зеленски за безсрочна военна повинност.

Правителството на САЩ е обезпокоено от факта, че войната в Украйна привлича много по-малко обществено внимание, отколкото войната между Израел и Хамас, започнала преди близо месец, казват служителите. Длъжностните лица се опасяват, че тази промяна може да затрудни осигуряването на допълнителна помощ за Киев.

Някои американски военни служители са започнали да говорят за "патова ситуация", за да опишат настоящата битка в Украйна, като според някои от тях тя може да се сведе до това коя страна ще може да поддържа военни сили по-дълго. Нито една от двете страни не постига големи успехи на бойното поле, което някои американски служители вече определят като "война на инчове". Длъжностни лица също така смятат, че Украйна вероятно има време само до края на годината или малко след това, преди да започнат по-аткивни дискусии за мирни преговори. Представители на САЩ са споделили вижданията си за подобен график с европейските си съюзници, твърдят източниците на телевизията.

"Всяко решение за преговори зависи от Украйна", кзва в изявление Адриън Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност. "Фокусирани сме върху това да продължим да оказваме силна подкрепа на Украйна, докато тя защитава свободата и независимостта си срещу руската агресия."

Представителят на администрацията отбелязва също така, че САЩ са участвали заедно с Украйна в обсъждането на рамката на мирната среща на върха, но заяви, че Белият дом "не знае за други разговори с Украйна за преговори в момента".

Проблем с живата сила

Според двама души, запознати с въпроса, президентът Джо Байдън се е фокусирал интензивно върху изчерпващите се военни сили на Украйна. "Живата сила и средствата са на първо място в загрижеността на администрацията в момента", казва единият от тях. САЩ и техните съюзници могат да предоставят на Украйна оръжия, казва той, "но ако нямат компетентни изпълнители, които да ги използват, това не води до много ползи".

Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнително финансиране за Украйна, но досега усилията не успяха да напреднат поради съпротивата на някои републиканци в Конгреса. В последното си искане Белият дом обвърза помощта за Украйна и Израел. Това намира подкрепа сред някои републиканци в Конгреса, но други депутати от Републиканската партия заявиха, че ще гласуват само за пакет от помощи само за Израел.

Преди началото на войната между Израел и Хамас служители на Белия дом публично изразиха увереност, че допълнителното финансиране за Украйна ще бъде одобрено от Конгреса преди края на тази година, като същевременно признаха, че са загрижени за това колко трудно може да се случи това.

Байдън уверяваше съюзниците на САЩ, че Конгресът ще одобри по-голяма помощ за Украйна, и планираше голяма реч по този въпрос. След като терористите от Хамас нападнаха Израел на 7 октомври, президентът се съсредоточи върху Близкия изток и речта му за Украйна се превърна в обръщение в Овалния кабинет за това защо САЩ трябва да подкрепят финансово Украйна и Израел.

Готов ли е Путин да преговаря?

Администрацията на Байдън не разполага с никакви индикации, че руският президент Владимир Путин е готов да преговаря с Украйна, казват двама американски служители. Според западни служители Путин все още вярва, че може да "изчака Запада" или да продължи войната, докато САЩ и техните съюзници загубят вътрешната си подкрепа за финансирането на Украйна или борбата за снабдяване на Киев с оръжия и боеприпаси стане твърде скъпа, казаха служителите.

Както Украйна, така и Русия изпитват затруднения да се справят с военните доставки. Според западен служител Русия е увеличила производството на артилерийски снаряди и през следващите няколко години може да бъде в състояние да произвежда 2 милиона снаряда годишно. Но Русия е изстреляла около 10 млн. снаряда в Украйна през миналата година, казва служителят, така че ще трябва да разчита и на други държави.

По данни на Пентагона администрацията на Байдън е похарчила 43,9 млрд. долара за подпомагане на сигурността в Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Американски служител казва, че администрацията има още около 5 млрд. долара, които да изпрати на Украйна, преди парите да свършат. Средствата щяха да са свършили, ако администрацията не беше заявила, че е открила счетоводна грешка в размер на 6,2 млрд. долара от месеци на надценяване на оборудването, изпратено на Киев, припомня Ен Би Си.

Обществената подкрепа намалява

Напредъкът в украинската контраофанзива е много бавен и надеждата, че Украйна ще постигне значителен обрат, включително да достигне до крайбрежието в близост до фронтовата линия на Русия, избледнява. Липсата на напредък на бойното поле в Украйна не помага при опитите да се обърне тенденцията за намаляване на обществената подкрепа за изпращане на повече помощи, твърдят източниците.

Проучване на Галъп, публикувано тази седмица, показва намаляваща подкрепа за изпращането на допълнителна помощ за Украйна, като 41% от американците казват, че САЩ правят твърде много, за да помогнат на Киев. Това е значителна промяна в сравнение с преди три месеца, когато 24% от американците са били на това мнение. Проучването установи също, че 33% от американците смятат, че САЩ правят нужното за Украйна, докато 25% твърдят, че САЩ не правят достатъчно.

Обществените нагласи за оказване на помощ на Украйна започват да се променят и в Европа.

Като стимул за Зеленски да обмисли преговори, НАТО може да предложи на Киев някои гаранции за сигурност, дори без Украйна да стане официално част от алианса, твърдят официални лица. По този начин, според тях, украинците биха могли да бъдат сигурни, че Русия ще бъде възпряна да нахлуе отново.

През август съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви пред репортери: "Не оценяваме, че конфликтът е в патова ситуация". Вместо това, каза Съливан, Украйна завзема територии на "методична, систематична основа". Но един западен служител призна, че от известно време не е имало голямо движение от двете страни и с наближаването на студеното време ще бъде трудно за Украйна или Русия да нарушат този модел. Служителят казва, че това няма да е невъзможно, но ще бъде трудно.

Представители на САЩ също така смятат, че тази зима Русия отново ще се опита да удари критичната инфраструктура в Украйна, опитвайки се да принуди някои цивилни граждани да изтърпят студената зима без отопление и електричество.

Служителите на администрацията очакват Украйна да иска повече време, за да се сражава на бойното поле, особено с ново, по-тежко въоръжение, "но все повече се усеща, че е твърде късно и е време за сделка", каза бившият висш служител на администрацията.