На вчерашните президентски избори в Португалия популистът Андре Вентура остана далеч от класиране за втория тур, за което мечтаеше, но неговият резултат бележи явен ръст на крайната десница в държава, която досега правеше изключение.

Според почти окончателните официални резултати, този ловък и амбициозен провокативен политик почти постигна втората си по важност цел, която беше да изпревари социалистката Ана Гомеш и да се класира втори, зад умерения консерватор Марселу Ребелу де Соуза, който беше преизбран с лекота.

Но на 38 години, с тридневна брада и добре скроени костюми, Андре Вентура продължава да напредва с големи крачки през португалския политически пейзаж.

Този юрист по образование се впусна в президентската кампания точно една година след влизането си в парламента, като единствен депутат на антисистемната партия "ШЕГА!" ("Стига!")

Формацията, която той самият създаде, получи на парламентарните избори през 2019 г. резултат от 1,3 процента, или 70 000 гласа. Вчера той събра 11,9 на сто от подадените гласове, или близо половин милион от тях.

"Това е историческа вечер в Португалия", която вижда, че дясното придобива напълно различни очертания, се поздрави той.

Описван от някои като "португалския Тръмп", този ревностен католик се наложи и в обществения дебат, предизвиквайки скандали, и след това яхваше последвалото противопоставяне.

Той например подкрепи план за специална здравна карантина на ромските общности, предложи също депутат, роден в Гвинея Бисау, който искаше да върне произведения на изкуството на бившите португалски колонии, да се "върне в родната си страна".

По време на предизборната си кампания Вентура отсече, че иска да защити "португалците с добра воля" от всевъзможни "използвачи на системата", която той иска да преобрази отвътре.

Съюзник на французойката Марин льо Пен и на италианеца Матео Салвини, но е и на испанците от "Вокс", Вентура не настоява Португалия да напусне Европейския съюз.

И дори да не се представя като носталгик по фашистката диктатура, приключила през 1974 г., той е първият, който откликва толкова отчетливо на идеи, които досега бяха застъпвани само от малки крайнодесни групировки.

"Почвата беше благодатна, тъй като популистките нагласи срещу системата, елитите и политиците са твърде разпространени", обясни за АФП политологът Марина Коща Лобу преди вчерашния вот.

"А и по време на тази предизборна кампания Андре Вентура не се опитваше да привлече целия популистки електорат. Той ясно се позиционира в крайната десница", подчерта изследователката от университета в Лисабон.

Андре Вентура се възползва също от отслабването на две традиционни десни партии, които още биват наказвани заради мерките на строги икономии, наложени на португалците след дълговата криза през 2011 г.

Харизматичен, основателят на "ШЕГА", е в същото време и противоречива личност. "Това е антисистемен кандидат, създаден от системата", според формулировката на местната преса.

Произхождащ от предградие на Лисабон, той е бил данъчен инспектор, преди да поднови следването си по право, за да напише дисертация, в която критикува "наказателния популизъм" и "стигматизирането на малцинствата"

Той си изгради общоизвестност и като телевизионен коментатор, когато пламенно изтъкваше доводи в ролята на поддръжник на "Бенфика Лисабон", най-популярният в страната футболен клуб.

И, успоредно с това, се изкачваше по стълбата на основната десноцентристка формация - Социалдемократическата партия, от чиято листа беше кандидат на общинските избори през 2017 г.

Тогава той стана разпознаваем за широката общественост, обвинявайки ромите, че живеят от социални помощи. Победен при гласуването и критикуван от собствения си лагер, той веднага напусна СДП, за да основе собствено движение.

Превод БТА