Руският президент Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира на следващите президентски избори през 2024 г. Путин обяви кандидатурата си в Кремъл, след като награди военни, сражавали се в Украйна, с най-високото руско военно отличие - Златна звезда на Герой на Русия. Малцина се съмняваха, че лидерът на Кремъл ще се кандидатира отново за още един мандат, пише сп. "Шпигел".

В четвъртък горната камара на руския парламент определи датата на президентските избори през следващата година - 17 март. "Това решение на практика означава сигнал за начало на кампанията за президентските избори", заяви председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

Путин започна първия си президентски мандат през 2000 г. Междувременно беше премиер в продължение на четири години, преди да бъде преизбран за държавен глава през 2012 г. и 2018 г. В резултат на конституционната реформа, приета през 2020 г. по лична инициатива на Путин, той теоретично може да остане на поста си до 2036 г. Ако завърши още един шестгодишен мандат в Кремъл, Путин ще изпревари Йосиф Джугашвили - Сталин, който ръководи Съветския съюз от 1924 до 1953 г. Тогава Путин ще стане най-дългогодишният държавен глава на Русия след Екатерина Велика през XVIII век (тя царства 34 години).

Кремъл мобилизира подкрепа за избирането на Владимир Путин за пети мандат, представяйки го като защитник на традиционните руски ценности срещу "либералния" Запад на фона на военния конфликт в Украйна, който засега не изглежда да има решение, пише Блумбърг. Това се изразява в по-строги мерки срещу ЛГБТ хората, нарастващи призиви за ограничаване на абортите, натиск върху жените да се съсредоточат върху раждането на деца, а не върху кариерата, и засилено патриотично възпитание в училищата в опит да се обединят руснаците зад кандидатурата на Путин. Кремъл планира да представи Путин в кампанията като защитник на руската цивилизация, която е атакувана от Запада, стремящ се да унищожи традиционното семейство, религиозната вяра и националната гордост, твърдят трима души, свързани с администрацията на руския президент.

"Противопоставянето на Запада, защитата от западното влияние и отстояването на суверенитета несъмнено ще бъдат най-важната тематична част от предизборната кампания на Путин. Моралната обосновка на този избор, позоваването на историческата традиция и оправдаването на някои от трудностите на настоящия период с неизбежността на бъдещите победи са важни елементи", каза Алексей Чеснаков, бивш висш служител на Кремъл и политически консултант.

Путин със сигурност ще спечели строго контролираните избори, а официалните лица са решени да осигурят огромно мнозинство при висока избирателна активност, за да представят вота като обществено одобрение на инвазията му в Украйна. Въпреки че той може да тръби за анексирането от Русия на четири украински региона, които не контролира напълно, като доказателство за победата си, армията на Путин продължава да е затънала в боеве с украинските войски, подкрепяни от оръжия на стойност милиарди долари, предоставени от САЩ и съюзниците от НАТО. Военната операция, която трябваше да продължи няколко дни, ще бъде в третата си година по време на изборите.

Кампанията ще наблегне на новите училища и болници в провинциалните градове, за да покаже подобрените социални условия, въпреки че войната ще остане в дневния ред на изборите като обединяващ фактор, който да сплоти избирателите зад Путин.

"Ние защитаваме нашите традиции, нашата култура и нашия народ", заяви Путин на годишната среща на клуб "Валдай" през октомври. През февруари Путин заяви на заседание на Федералното събрание на Русия, че западните лидери "планират да ни довършат веднъж завинаги", и продължи: "Вижте какво правят със собствения си народ. Става дума за унищожаване на семейството, културната и националната идентичност".

Правителството в Москва поднови атаката си срещу правата на хомосексуалните, които отдавна са мишена за Кремъл, когато на 30 ноември Върховният съд одобри искането на Министерството на правосъдието за забрана на "международното ЛГБТ обществено движение" като екстремистко.

Призивите на Руската православна църква за ограничаване на достъпа до аборти също активизират консервативните избиратели на Путин. След като през ноември патриарх Кирил изпрати писмо до Държавната дума с искане да се забранят абортите в частни клиники, председателят на парламента Вячеслав Володин, близък сподвижник на Путин, призова законодателите да разгледат предложението. Частните клиники в няколко руски региона вече спряха да предоставят услуги за аборти под натиска на официалните лица.

"Кремъл не иска това да звучи като забрана на абортите. Населението е против забраната", казва политологът Татяна Становая. Все пак има признаци, че реториката за семейните ценности може да навлезе в непредсказуема територия, като някои прокремълски политици оспорват желанието на жените да правят кариера и дори да получават висше образование, вместо да имат деца, за да облекчат задълбочаващата се демографска криза в Русия.

Акцентът върху ценностите позволява на чиновниците да отклонят вниманието от икономическите резултати на Путин в условията на безпрецедентни международни санкции. Дни преди изборите през 2018 г. той заяви пред законодатели и официални лица, че "Русия трябва твърдо да се превърне в една от петте най-големи икономики в света" до средата на това десетилетие. Понастоящем тя е на 11-о място според Международния валутен фонд. По време на управлението на Путин рублата е спаднала с повече от една трета спрямо долара.

Според Александър Исаков, руски икономист в Bloomberg Economics, икономическите въпроси не оказват голямо влияние върху популярността на Путин, защото руснаците се обединяват около знамето по време на война. Според социологическите проучвания рейтингът на одобрение на Путин е 85% през ноември, което е ръст спрямо 69% преди конфликта и най-високата стойност от януари 2017 г. насам.

В училищата и университетите се активизира работата за изграждане на ново поколение, което да представлява Путин. В училищата бяха възстановени часовете по начална военна подготовка, а нов учебник по история, чийто съавтор е президентският съветник Владимир Медински, оправдава действията на Русия в Украйна, оплаква разпадането на Съветския съюз и обвинява Запада, че се стреми да дестабилизира Русия. Учебникът "има за цел да покаже неоспоримата правота на Русия във вечната ѝ борба със Запада", пише в Telegram Алексей Макаркин, заместник-ръководител на Центъра за политически технологии в Москва. Той е "адресиран до донаборниците и техните приятелки", казва той.

Кремъл вероятно ще представи "победата" в това противопоставяне като цел за периода след 2024 г. и "като основно съдържание на оставането на Путин на власт след президентските избори", казва експертът Андрей Колесников. "Самото съществуване на Русия се превръща в безкраен реванш със Запада", смята той.